Vroeger was dit de kern van Exel - familie Keppels
Al sinds 1853 woont de familie Keppels op boerderij het Wilmerink aan de Exelseweg. De zesde generatie staat inmiddels aan het roer van de melkveehouderij.
De geschiedenis van Erve Wilmerink
Er zijn resten gevonden die erop wijzen dat de hoeve al in 1250 bestond. Vanaf 1616 tot 1837 werden op Erve Wilmerink de Markevergaderingen gehouden van de Marke Exel. “Tot 1850 was dit de kern van Exel”, vertelt Henk Keppels (65). Na een brand in 1704 werd de boerderij opnieuw opgebouwd en in 1829 kwam deze in handen van de heer van Ampsen. Later werd deze verkocht aan de familie Keppels. Sinds 1853 bewerkt en bewoont de familie Keppels de boerderij met omliggende grond.
'Ik ben zo verknocht aan deze plek." - Daniël
Zevende generatie
Inmiddels staan Henk en Irmgard samen met hun zoons Martin (42) en Daniël (41) aan het roer. De drie gezinnen wonen samen op één erf. De boerderij biedt plek voor Irmgard en Henk en Martin met zijn tweeling Thomas en Fabian (10). In de naastgelegen bedrijfswoning woont Daniël met zijn vrouw Michelle (37) en hun kinderen Mats (7) en Wout (4). Henk en Irmgard hebben ook een dochter, Simone (38), die samen met haar man Marijn(37) en kinderen Ties (7) en Emma (6) in Exel woont. De interesse in het bedrijf was er bij Martin al van jongs af aan: “Toen ik klein was wist ik al dat ik op de boerderij wilde werken of als loonwerker aan het werk wilde. Nu combineer ik beide.” Bij Daniël was de interesse in de landbouw er ook. “Nadat ik hogere landbouwschool heb gedaan, heb ik jaren als adviseur in de buitendienst gewerkt bij een mengvoerbedrijf. Ik heb veel bedrijven gezien en de vrijheid van het ondernemerschap sprak me aan. Daarnaast ben ik ook erg verknocht aan deze plek en de omgeving, het is een geweldige plek om te leven en werken”, zegt Daniël.
Werken buiten de deur
In de afgelopen jaren is het bedrijf uitgegroeid van een gemend bedrijf naar een duurzaam en gespecialiseerd melkveebedrijf. “Vroeger hadden we nog varkens en verbouwden we suikerbieten. In 2007 hebben we ervoor gekozen om ons volledig te focussen op het melkvee”, vertelt Henk. Zowel zoons Martin als Daniël werken ook nog ‘buiten de deur’. Martin als allround medewerker bij Elweco-Medo en Daniël bij biologisch mengvoerbedrijf Reudink op de verkoop binnendienst.
Taakverdeling
De taken verdelen ze onderling. “Ik werk 3 dagen buiten de deur en 4 dagen thuis”, vertelt Daniël. “Martin werkt 4 dagen in de week bij Elweco. Op donderdag melkt hij altijd. Op woensdag huren we daar iemand voor in.” Henk is nog zeven dagen per week in de stal te vinden. “Melken kan ik niet meer vanwege reuma, maar alle andere klusjes pak ik wel aan”, vertelt hij.
"Elk nieuw leven is prachtig" - Martin
Groeien
De mannen willen graag groeien. “We willen de stal uitbreiden, investeren in melkrobots en een groter aantal koeien”, vertelt Daniël. “Zodat we straks twee volledige inkomens uit het bedrijf kunnen halen.” Het vergunningstraject loopt al twee jaar. “Er wordt momenteel door de provincie geen besluit over de vergunning genomen, omdat er nog veel onduidelijk is in de sector.”
Regeneratieve landbouw
De familie melkt momenteel zo’n 120 melkkoeien. Daarnaast hebben ze ongeveer 80 stuks jongvee. De 63 hectare land dient volledig voor de productie van voer voor de koeien. “We zijn zelfvoorzienend wat betreft ruwvoer”, zegt Daniël. “En natuurlijk zijn we ook bezig met duurzaamheid en de toekomst: hoe kunnen we de middelen zo dicht mogelijk uit de buurt halen? We werken langzaam naar regeneratieve landbouw toe. Een manier van boeren waar alles in balans is: het landschap, de dieren, het milieu en de boer.”
Jam, walnotenolie en honing
Daarnaast worden er op de boerderij op kleine schaal fruit en walnoten geteeld. Ook staan er een vijftal bijenkasten die voor heerlijke honing zorgen. “Dit is een uit de hand gelopen hobby”, zegt Henk, die vijf jaar geleden een cursus bijenhouden voor z’n verjaardag kreeg. Irmgard maak jam van het fruit en de walnoten worden verwerkt tot walnotenolie. “Dit wordt onder andere in het winkeltje bij Aspergekwekerij Ten Broeke verkocht”, vertelt Irmgard.
“We zijn zo veel mogelijk zelfvoorzienend. We hebben een grote moestuin waar we uit eten en af en toe wordt er een os en wild geslacht voor eigen consumptie”, vertelt Daniël. “Het werken op de boerderij vind ik het mooiste wat er is, de vrijheid, het buiten bezig zijn, het werken met levende dieren. En elk nieuw leven is weer prachtig”, sluit Martin af.
Tekst: Nena Keessen - Van Kees • Fotografie: Anke Kolkman