De boer op - Familie Platenkamp
Joost Platenkamp runt samen met zijn ouders een varkensbedrijf aan de Broekdijk in Laren. In dit familiebedrijf werken zij nauw samen; Joost en zijn vader Alfons zijn dagelijks actief in en om de stallen. Moeder Yvonne houdt zich bezig met de administratie en het huishouden.
Joost vertelt: "Mijn vader is de eerste generatie hier. Vier jaar geleden ben ik ook in de maatschap gekomen. Daarvoor was ik bezig met een hbo-opleiding, maar ik ben niet gemaakt voor de schoolbanken. Toen ik met die studie stopte, besloot ik om thuis op de boerderij te gaan werken. Na een tijdje meewerken, heb ik ervoor gekozen om in het bedrijf te stappen. Mijn broer Jeroen werkt bij Schuitemaker, maar helpt één dag per week mee op de boerderij en tijdens de piekmomenten. Mijn andere broer, Ivan, is fysiotherapeut en mijn zus Natasja zit nog op school en springt op vrije momenten hier ook bij."
Positief over de toekomst
Alfons: "Mijn eerste gevoel was natuurlijk: mooi! En ik vind het nog steeds prachtig dat Joost onze boerderij wil voortzetten. Persoonlijk ben ik echter wel klaar met het boeren in Nederland. Dat komt door de overheid met al haar wetten en regels. Als ik nu 25 zou zijn, zou ik de boerderij verkopen en naar het buitenland gaan om daar opnieuw te beginnen. Ik heb altijd kunnen werken naar eigen inzicht en op mijn eigen manier, maar die vrijheid is er niet meer. Joost is in feite een werknemer van de overheid. Boeren zijn aan het verdrinken, en het voelt als een wedstrijd wie het langst kan blijven zwemmen."
Joost ziet dat anders: "Ik zie het helemaal niet zitten om naar het buitenland te gaan. De tijden zijn inderdaad veranderd, maar ik laat het aan mij voorbijgaan. Ik ben meer gewend om op deze manier te werken.Toch hoop ik op een kentering. De regeldruk kan verstikkend zijn en er worden soms regels bedacht voor problemen die we zelf ook kunnen oplossen. Ondanks dat ben ik zeker positief over de toekomst."
Circulair
Alfons: "In de jaren '90 heb ik flink wat grond gekocht. Inmiddels hebben we 210 hectare." Joost: "Daardoor zijn we goed voorbereid op de toekomst. Omdat we zoveel eigen grond hebben, kunnen we daar onze mest kwijt. Daarnaast halen we ook ons eigen voer van die grond. Dit maakt ons circulair en flexibel." Yvonne vult aan: "Waar anderen mestafzetkosten hebben, hebben wij een hypotheek. De waardevermeerdering van de grond is natuurlijk mooi meegenomen, maar zolang we de grond niet verkopen, profiteren we daar nog niet van."
Het begin
Alfons: "Eind jaren '80 hebben we dit varkensbedrijf gekocht. Ik wilde altijd al boer worden. Of motorcrosser! Mijn broer nam de boerderij van mijn ouders over, dus ik moest op zoek naar iets voor mezelf. In eerste instantie wilde ik eigenlijk met koeien werken, maar toen ik deze boerderij te koop zag staan, werden het varkens. In 1989 zijn we vanuit Twente hierheen verhuisd." Yvonne: "Ik ben niet opgegroeid op een boerderij, maar ik heb wel altijd buitenaf gewoond. Voordat we naar Laren verhuisden, werkte ik als ambtenaar.” Alfons: "We hebben een mooie buurt, we voelen ons hier thuis en zijn helemaal ingeburgerd."
In eigen hand houden
Joost: "Op dit moment hebben we zo’n 5000 vleesvarkens, en dat is voldoende. Het bewerken van de grond kost veel tijd, en het onderhoud aan de machines doen we zelf. Een groot deel van onze grond ligt in Drenthe, waar we door het slechte weer vorig jaar anderhalve maand bezig zijn geweest om alles weer op orde te krijgen. Momenteel zijn we ook druk bezig met het verharden van het erf. Door de overvloedige regen willen we nu zoveel mogelijk bestrating aanleggen, ook tussen de stallen. Hopelijk krijgen we dit jaar een mooi najaar, dan komt alles goed. Op de lange termijn wil ik optimaliseren. Onze grond ligt nu ver uit elkaar, dus het zou mooi zijn om alles dichter bij huis te krijgen. Daarnaast wil ik goed blijven draaien en zoveel mogelijk in eigen hand houden."
Fotografie: Ovii - Britt Haarman