Editie 35 zal vanaf 18 november verkrijgbaar zijn.

Voor tips, vragen over bezorging of adverteren: info@larenmagazine.nl - tel. 06 16 46 55 33

_5932_1686034152

Van weekendhulp naar eigenaar - Edward Nijk


Een uitzendbureau runnen, de marketing van agrarische producten, een pluimveebedrijf in stand houden en het maken van je eigen wijn. Edward Nijk (31) en Renske Smids (29) kunnen het allemaal. Naast hun dagelijkse baan verzorgen ze namelijk ook nog eens 17.000 biologische kippen. Hoe ze het allemaal doen, lees je in dit artikel.


Sinds 2002 zit er een biologische kippenboerderij in Almen. Edward: “In 2008 ben ik als weekendhulp begonnen bij Ron en Gracia Verdel op de boerderij. Een tijd later ben ik gestart met de opleiding dier- en veehouderij op de HAS in Dronten. Tijdens mijn studie ben ik overal en nergens aan het werk geweest. De kippen bleven er wel altijd als hobby naast. In 2014 werd het echt serieus en mocht ik bij Ron en Gracia in de maatschap.’’
 
Topsport
Boer worden was vroeger niet zijn grote droom. Edward vertelt: “Vroeger wilde ik altijd dierenarts worden. Toen ik hier echter als weekendhulp aan de slag ging en met allerlei verschillende klusjes bezig was, vond ik dit een stuk leuker. Bovendien kom ik niet eens van de boerderij, maar gewoon uit het dorp. Ik ben er zo ingerold. Ik ontdekte dat het werken met kippen ondernemender is dan het werken met andere soorten vee. Het is een soort topsport. Door kleine dingen te veranderen in processen zie je snel effect, dus ik probeer aan de juiste knoppen te draaien voor de beste verzorging. Daarnaast vind ik kippen ook ontzettend leuke beesten. Ze zijn aan de ene kant heel dom en aan de andere kant juist heel slim. Al met al ben ik ontzettend trots op onze uitloop. Het is prachtig om te zien hoe de kippen hier leven. In de zomer als de kippen tussen de wijnranken lopen, is het net alsof je in Frankrijk bent.’’

“In de zomer als de kippen tussen de wijnranken lopen, is het net alsof je in Frankrijk bent.”  – Edward

Vliegende keep
Edward en Renske beginnen hun dag door samen op pad te gaan richting Almen en starten dan met eieren rapen. Renske: “Dit is niet letterlijk met een mandje alle eieren van de grond zoeken. De eieren komen allemaal naar ons toe via een lopende band. Uiteraard met een muziekje op de achtergrond. Afwijkende halen we eraf en de mooie leggen we dan in treetjes.” Edward vult aan: “Samen drinken we vervolgens een kop koffie en begin ik alvast met wat belletjes voor het uitzendbureau. Dan genieten we samen van ons ontbijtje en vertrekken we naar onze kantoorbaan.”

Renske gaat naar Nedap in Groenlo waar ze werkt op de marketingafdeling. Edward stapt in de auto richting zijn agrarische uitzendbureau in Dronten of zijn akkerbouwbedrijf in Lelystad. “Dit heb ik in de loop der jaren zo kunnen opbouwen. Met het uitzendbureau help ik boeren zoeken naar bedrijfsverzorgers en tijdelijk personeel, denk hierbij bijvoorbeeld aan zaterdaghulpen. ZZP’ers bieden we bepaalde zekerheden. In de maandelijkse betaling, maar ook bij arbeidsongeschiktheid. Ik help beide kanten daar graag bij.”

Dan vertelt hij verder over het akkerbouwbedrijf: “Daar loopt een bedrijfsleider, dus ben ik vooral aan het overleggen met medewerkers. In totaal telen wij daar elf verschillende groenten en gewassen. 97 ha biologisch, waarvan 10 ha biologisch dynamisch. Door over en weer mest en graan uit te wisselen tussen het akkerbouwbedrijf en het kippenbedrijf, proberen we de kringloop te sluiten. Op beide kantoren heb ik dus vooral afspraken. Dat is in Almen wel anders. Daar zit ik standaard een dag in de week en doe ik van alles: van boekhouding tot aan schoonmaken. Eigenlijk ben ik een soort vliegende keep, dit maakt mijn werk juist zo leuk!”

Eitje, nootje, wijntje
Edward vertelt: “Op de thuislocatie van onze boerderij in Almen hebben wij zo’n 11.000 biologische kippen. In onze tweede stal in Eefde zitten er ongeveer 6.000. Wat leuk is, is dat we daarnaast ook nog onze eigen druivenranken hebben. Met de opbrengst maken we wijn. Bovendien verbouwen we onze eigen walnoten. Ons idee was; eitje, nootje, wijntje. Als de bomen groot genoeg zijn, hopen we olie te kunnen persen. En misschien kunnen we het sojabestanddeel in het kippenvoer in de toekomst vervangen door walnotenschroot! Naast dat deze hobby’s leuk zijn om er bij te hebben, zijn de struiken ook nog van ander belang. Onze kippen worden zo beschermd tegen roofdieren. En het is natuurlijk ook een stuk mooier om tegenaan te kijken dan een kale vlakte!”

Wat het pluimveebedrijf bijzonder maakt, is dat de kip voor alles gaat. Edward: “We zorgen dat alles wat we doen goed is voor de kip. Daarnaast is het ook leuk dat de kippen de vrijheid hebben. Als ze beschutting zoeken, kunnen ze lekker door het bos wandelen of schuilen onder de wijnranken. Wanneer ze lekker willen zonnen, dan kunnen ze baden in het zand. Het is een luxe dat alles wat we hier doen gebeurt, omdat we het mooi en leuk vinden.’’ Renske vult aan: “De kippen vinden de walnotenbomen en de wijnranken leuk en ik vind het leuk om te zeggen dat we onze eigen wijn hebben!” De kippen zijn niet de enigen die goed worden verzorgd door het koppel. Renske: “Een onlosmakelijk duo zijn Edward
en hond Diesel. Deze gaat overal mee naar toe. Hij heeft zelfs zijn eigen Chestierfield bank op het kantoor in Dronten! Een rondje op de trekker vindt hij ook prachtig.’’

“Werken met pluimvee is een soort topsport.” – Edward

Toekomst
Dit jaar zitten Edward en Renske nog samen in de maatschap met Ron en Gracia. Het viertal kijkt uit naar de overname van de maatschap. Eind dit jaar is het zo ver. Edward denkt nog wel eens terug aan het spannendste moment in de samenwerking: “Heel vaak heb ik getwijfeld over het wel of niet vragen of ik het bedrijf mocht overnemen. Op het moment dat ik het eindelijk durfde, gaven Ron en Gracia aan dat ze er al op zaten te wachten!” Het plan is om begin volgend jaar in Almen te wonen, samen met de kippen. Edward vertelt over de toekomstplannen: “Ik zou het uitzendbureau graag willen splitsen, zodat de diensten toegankelijker worden in meerdere regio’s. Wat betreft de stallen, deze zijn verouderd en zouden we graag willen vernieuwen, bijvoorbeeld met een sedumdak. Ik zie geen meerwaarde in het vergroten van het aantal kippen. Ik zou liever verkleinen, optimaliseren en automatiseren. We willen de balans tussen de drie bedrijven en de rest van de hobby’s graag behouden. Het leukst aan mijn werk is namelijk dat ik vandaag niet weet wat ik morgen ga doen. Alles is gelinkt aan mijn passie voor het agrarische werkveld, van het uitzendbureau tot de kippen en het bezig zijn met gewassen.”

Tekst: Door Communicatie  |  Fotografie: Ovii • Britt Haarman

Door de steun van deze adverteerders kan Laren Magazine bestaan:

De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op