Mariska Hage
Ik ben Mariska Hage en woon met mijn gezin sinds kerst 2017 in Laren. Als geboren Lochemer ging ik vroeger uit bij Witkamp, naar de Larense kermis en mijn jeugdzwemcarriere is begonnen in het Leussinkbad. Uiteindelijk is het zwemmen vervangen door tafeltennis wat ik lange tijd op redelijk niveau heb gedaan in Lochem en nabij Rotterdam.
Mijn man, Jeffrey Gravemaker, heb ik tijdens mijn studie geneeskunde in Leiden leren kennen. Onze dochter Kirsten is in 2009 geboren in Rotterdam in hetzelfde ziekenhuis waar ik werkzaam was als klinisch patholoog.
Vanwege familieomstandigheden zijn we in 2012 naar Lochem verhuisd en ben ik gaan werken in het Deventer ziekenhuis.
Nadat ik was afgestudeerd als basisarts lag mijn interesse vooral in een brede kennis van ziekte. Via een promotieonderzoek in Rotterdam, kwam ik meer te weten over het vak. Tijdens mijn promotieonderzoek ben ik gestart met de opleiding tot klinisch patholoog , in 2007 heb ik deze afgerond.
Als patholoog onderzoeken we ingestuurd weefsel van patiënten. Eerst met het blote oog en vervolgens onder de microscoop.
Dit na het snijden van het weefsel in zeer dunne plakjes. Wat ik zie is heel divers, bv. een stukje huid, een hapje uit het maag/darmstelsel of (delen van) organen voor zowel goedaardige als kwaadaardige afwijkingen. Soms is het lastig te bepalen met welk type tumor we te maken hebben. Met behulp van specifieke kleuringen of moleculair onderzoek kunnen we er vaak wel achter komen. De uitdaging voor mij is elke dag meer te weten, of erachter te komen, wat iets is!
Daarnaast ben je onderdeel van een behandelteam indien er sprake is van kwaadaardige tumoren. In een multidisciplinair overleg wordt besproken of een aanvullende behandeling nodig is, zoals bv. chemotherapie of bestraling. Ons verslag van welk type tumor, hoe agressief we de tumor inschatten en of we uitzaaiingen hebben gevonden in de door de chirurg aangeleverde lymfklieren is dan van groot belang. Zeer sporadisch onderzoeken we ook overleden mensen om bijvoorbeeld achter de doodsoorzaak te komen. Dit is vooral belangrijk bij jonge mensen want soms, heeft het een genetische oorzaak.
We zijn lid van tennisvereniging ’t Laerveld in Laren. We hebben daar leuke mensen leren kennen en komen daar graag een balletje slaan.
Onze dochter zit inmiddels in Holten op de middelbare school. Ze is een fervent paardrijdster en heeft les bij de Meiden van Haarman.
Als gezin verheugen we ons weer op de Larense kermis dit jaar. Het is prachtig om te zien hoe jong en oud zich hier vermaken!