Editie 35 zal vanaf 18 november verkrijgbaar zijn.

Voor tips, vragen over bezorging of adverteren: info@larenmagazine.nl - tel. 06 16 46 55 33

boer-op-de-Katgershoek_3963_1686044682

Innoveren aan de Katgershoek - Familie Platerink


Op een prachtige plek in Laren, aan de Katgershoek, woont André Platerink met zijn vrouw Marije en hun drie kinderen. Samen met Ada Roozen runnen zij hier een innovatief melkveebedrijf met maar liefst 450 koeien en 220 stuks jongvee onder de naam Klaver4Laren.


Samenwerking
“Al van jongs af aan ben ik werkzaam op de boerderij”, begint André. “Dit bedrijf is een familiebedrijf dat Marije en ik van mijn ouders hebben overgenomen. In 2015 hebben wij de nieuwe stallen gebouwd. Helaas werd vlak hierna het fosfaatstelsel geïntroduceerd en dit pakte voor ons erg nadelig uit. Gelre IJsselstreek (GIJS) was onze voerleverancier en benaderde ons om het bedrijf te verbreden met een innovatietak. In 2020 zijn wij een samenwerking gestart met Ada. Zij nam fosfaatrechten, koeien en machines mee. Ook kwam toen het hele idee voor een innovatiebedrijf in een stroomversnelling. In september 2021 was de officiële opening van ons Melkvee Innovatie Centrum (MIC).”

Naast André, Marije en Ada heeft Klaver4Laren ook werknemers in dienst. “We hebben twee parttime medewerkers in dienst.
Ook hebben we drie Poolse medewerkers in dienst die dagelijks melken”, vertelt André. “Zij zijn om de beurt vier weken hier en twee weken in Polen. Op het bedrijf zijn dus altijd twee melkers aanwezig.” Daarnaast is Marije verantwoordelijk voor de financiële administratie en Ada voor het jongvee en de fokkerij. André verzorgt de overige zaken. Samen met de kinderen en André’s moeder zorgen ze voor alle dagelijkse werkzaamheden.

Innovatiecentrum
GIJS voert onderzoeken uit op het melkveebedrijf. Dit houdt in dat er ideeën worden uitgedacht en veel onderzoeken plaatsvinden. “GIJS heeft ons benaderd om een MIC te worden. Wij zitten relatief dicht op De Mekkerhof, het andere innovatiecentrum van GIJS voor geiten. Op het land voeren we onderzoeken uit hoe we efficiënt met water om kunnen gaan. We leggen bijvoorbeeld ondergrondse slangetjes tussen het gras en maïs. Op deze manier ga je wijs om met water; wat tevens ook de slogan is van het project”, vertelt André.

“We poten ieder jaar verschillende maïsrassen in het land, welke vervolgens weer worden gevoerd aan onze koeien. In de testgroep kunnen wij alles meten door middel van halsbanden. Drie keer per dag worden de geleverde liters melk, de uiergezondheid en het gewicht geregistreerd. Daarnaast meten we of de koeien genoeg beweging en eten krijgen en houden we de cyclus bij.”

Onderzoeken
Om een goed en helder onderzoek uit te voeren is het van belang dat de onderzoeksgroep uit veel koeien bestaat. Door de grootte van het bedrijf is dit bij Klaver4Laren mogelijk. “Onlangs hebben we een droogstandsonderzoek (‘zwangerschapsverlof’ voor koeien red.) met 100 koeien uitgevoerd. Door de omvang van de onderzoeksgroep is deze in

“Met elkaar kunnen we sparren en ideeën uitwisselen.”

een relatief korte periode afgerond. Ook testen we dingen zoals verschillende soorten eiwit in het voer en verschillende melkpoeders bij de kalfjes. Op dit moment zijn we aan het testen met een celgetalgroep (uiergezondheid controleren red.). Met deze onderzoeken verzamelen wij gigantisch veel data. Dit moet worden verwerkt tot een concreet eindresultaat. Hiervoor hebben wij regelmatig medewerkers van GIJS of studenten van de Universiteit Wageningen op bezoek. Als het op ons bedrijf is onderzocht en geïnnoveerd, kan GIJS er de boer mee op.”

Grootse opening
Het Melkvee Innovatie Centrum werd in september 2021 officieel geopend. Er kwamen wel 1.000 mensen op af. “We zaten toen nog midden in de coronapandemie, dus alle bezoekers moesten zich vooraf of bij aankomst registreren. Er stond een grote tent bij de stallen en bezoekers kregen een rondleiding door alle gebouwen. ’s Avonds werd een feestavond georganiseerd voor alle klanten van Gelre IJsselstreek en onze eigen buren en vrienden.”

Losse grondstoffen
De koeien bij Klaver4Laren krijgen geen brokken gevoerd, maar losse grondstoffen. “Wij voeren onze dieren reststromen uit de voedselindustrie, zoals aardappelen, sinaasappelschillen, rode bietenpulp, gemalen koekjes, wortels, aardappelvezel, raapzaadschroot en chocolade. Eigenlijk alles wat er niet meer in de winkels kan worden verkocht. De medewerkers van GIJS rekenen voor ons uit of het product past in het rantsoen. Dit wordt aangevuld met meel dat bestaat uit mineralen die de koeien extra nodig zijn.”

Toekomst
In de nabije omgeving van Klaver4Laren zitten veel actieve boerenbedrijven. “Dit maakt het werk alleen maar leuker”, vertelt André. “Met elkaar kunnen we sparren en ideeën uitwisselen. Op dit moment zijn we bezig met een monovergister. Wij willen onze gassen leveren aan het industrieterrein in Lochem. Dit plan is ontstaan vanuit het project ‘Laren van het gas af’ en ook de gemeente is hierbij betrokken. De plannen zijn al in een vergevorderd stadium en we hopen dit snel tot realiteit te brengen.”

André, Marije en Ada willen het bedrijf graag blijven ontwikkelen en mogen graag onderzoeken, uitdenken en testen. “We zijn ondernemers die graag vooruit kijken en met Klaver4Laren en MIC is dit mogelijk.”

Tekst: Door Communicatie  |  Fotografie: Ovii • Britt Haarman

Door de steun van deze adverteerders kan Laren Magazine bestaan:

De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op
De boer op