Franse koeien op Larens erf - Familie Stegeman
In de bocht van de Beuzelshoek, verdekt achter een lange oprijlaan, staat de boerderij van de familie Stegeman. Als vierde generatie runt de familie, met Henk aan het roer, een zoogkoeien- en opfokbedrijf voor jonge stieren.
De markante serrestal is vanaf de Rengersweg goed te zien. We kregen een rondleiding op de boerderij waar Henk (54), Gerrie (53) en zoon Colin (21) wonen en dochter Larissa (25) opgroeide.
Van gemengd bedrijf naar Franse koeien
Net zoals op vele andere boerderijen begon de familie Stegeman als gemengd boerenbedrijf. Henks opa hield kippen, varkens en melkkoeien. Zijn vader beperkte het tot alleen melkkoeien en breidde dit later uit met fokvarkens. Henk besloot op zijn plaats met melkvee en varkens te stoppen en zich volledig te richten op zoogkoeien voor vleesproductie. En wel van het Franse ras Blonde d’Aquitaines.
Blondes d’Aquitaine: het ras
Zoals de naam al doet vermoeden komt de Blonde d’Aquitaine oorspronkelijk uit Aquitaine, Frankrijk. Deze lichtbruine, robuuste koe heeft lange hoorns en een rustig karakter. In een paar jaar bereiken de mannetjes een gewicht van 1500 kilo en de vrouwtjes een gewicht van 1100 kilo. Het ras is goed in te zetten voor begrazing van natuurgebieden, doordat de Blondes goed rond kunnen komen van een karig rantsoen. “In het seizoen lopen er dan ook zo’n 20 van de totaal 60 koeien rond op de Gorsselse Heide”, vertelt Henk. De rest van de koeien staat op stal of graast op de weilanden rondom de boerderij.
Winkel aan huis
Colin heeft de ambitie om het bedrijf voort te zetten. Hij kwam dan ook met het idee om vlees aan huis te verkopen. “We hebben sinds dit jaar een winkeltje aan huis. Hier verkopen we vlees van onze eigen koeien.. en straks ook van onze eigen varkens”, vertelt Colin. Want sinds dit jaar lopen er ook een aantal scharrelvarkens rond op het bedrijf. “Het idee is om een aantal schakels tussen boer en consument weg te halen”, vertelt hij. De winkel is drie momenten in de week geopend: woensdagavond van 18:00 – 20:00 uur, vrijdag en zaterdag van 9:00 – 18:00 uur. “De website is inmiddels klaar. Klanten kunnen via de webshop bestellen en hun bestelling ophalen of laten bezorgen”, vertelt Colin. Bestellen kan via www.stegemanscharrelvlees.nl. De website is gemaakt door het bedrijf van schoonzoon Floris (Niice).
"We zijn daarom hard bezig om de boerderij klaar te maken voor de toekomst" - Gerrie
Gecertificeerd scharrelvlees
Het vlees is gecertificeerd scharrelvlees, wat inhoudt dat de koeien op een hoger niveau van dierenwelzijn worden gehouden. “Dit houdt onder andere in dat ze meer ruimte hebben, niet meer vast staan in de stal, naar buiten kunnen en de hokken zijn voorzien van stro”, vertelt Henk. “Ook blijven de kalfjes bij ons minimaal een half jaar bij hun moeder.”
Opfok van jonge stieren
Naast de zoogkoeien staan er ook jonge stieren op stal. “We hebben momenteel zo’n 32 jonge stiertjes staan van verschillende vleesrassen. Deze worden onder gelijke condities opgefokt en na 6 maand geveild en verkocht voor de natuurlijke dekking”, vertelt Henk. “Voor corona was dat altijd een hele happening”, vertelt Gerrie. “Twee keer per jaar kwam er wel zo’n 200 man op de boerderij. Zij kwamen dan naar de stiertjes kijken en deze werden vervolgens verkocht.” In coronatijd is de veiling gedigitaliseerd. “Wel jammer, maar begrijpelijk”, zegt Henk.
Dochter Larissa heeft geen ambities binnen het bedrijf: “Ik werk al een tijd op de administratie bij Müller en ik heb het hier naar mijn zin. Sinds eind oktober woon ik samen met Floris in Lichtenvoorde.” Gerrie heeft een schoonheidssalon aan huis. Colin werkt momenteel nog buiten de deur, maar hoopt op den duur volledig boer te worden. “We zijn daarom hard bezig om de boerderij klaar te maken voor de toekomst”, sluit Gerrie af.
Tekst: Nena Keessen - Van Kees • Fotografie: Anke Kolkman
Net zoals op vele andere boerderijen begon de familie Stegeman als gemengd boerenbedrijf. Henks opa hield kippen, varkens en melkkoeien. Zijn vader beperkte het tot alleen melkkoeien en breidde dit later uit met fokvarkens. Henk besloot op zijn plaats met melkvee en varkens te stoppen en zich volledig te richten op zoogkoeien voor vleesproductie. En wel van het Franse ras Blonde d’Aquitaines.
Blondes d’Aquitaine: het ras
Zoals de naam al doet vermoeden komt de Blonde d’Aquitaine oorspronkelijk uit Aquitaine, Frankrijk. Deze lichtbruine, robuuste koe heeft lange hoorns en een rustig karakter. In een paar jaar bereiken de mannetjes een gewicht van 1500 kilo en de vrouwtjes een gewicht van 1100 kilo. Het ras is goed in te zetten voor begrazing van natuurgebieden, doordat de Blondes goed rond kunnen komen van een karig rantsoen. “In het seizoen lopen er dan ook zo’n 20 van de totaal 60 koeien rond op de Gorsselse Heide”, vertelt Henk. De rest van de koeien staat op stal of graast op de weilanden rondom de boerderij.
Winkel aan huis
Colin heeft de ambitie om het bedrijf voort te zetten. Hij kwam dan ook met het idee om vlees aan huis te verkopen. “We hebben sinds dit jaar een winkeltje aan huis. Hier verkopen we vlees van onze eigen koeien.. en straks ook van onze eigen varkens”, vertelt Colin. Want sinds dit jaar lopen er ook een aantal scharrelvarkens rond op het bedrijf. “Het idee is om een aantal schakels tussen boer en consument weg te halen”, vertelt hij. De winkel is drie momenten in de week geopend: woensdagavond van 18:00 – 20:00 uur, vrijdag en zaterdag van 9:00 – 18:00 uur. “De website is inmiddels klaar. Klanten kunnen via de webshop bestellen en hun bestelling ophalen of laten bezorgen”, vertelt Colin. Bestellen kan via www.stegemanscharrelvlees.nl. De website is gemaakt door het bedrijf van schoonzoon Floris (Niice).
"We zijn daarom hard bezig om de boerderij klaar te maken voor de toekomst" - Gerrie
Gecertificeerd scharrelvlees
Het vlees is gecertificeerd scharrelvlees, wat inhoudt dat de koeien op een hoger niveau van dierenwelzijn worden gehouden. “Dit houdt onder andere in dat ze meer ruimte hebben, niet meer vast staan in de stal, naar buiten kunnen en de hokken zijn voorzien van stro”, vertelt Henk. “Ook blijven de kalfjes bij ons minimaal een half jaar bij hun moeder.”
Opfok van jonge stieren
Naast de zoogkoeien staan er ook jonge stieren op stal. “We hebben momenteel zo’n 32 jonge stiertjes staan van verschillende vleesrassen. Deze worden onder gelijke condities opgefokt en na 6 maand geveild en verkocht voor de natuurlijke dekking”, vertelt Henk. “Voor corona was dat altijd een hele happening”, vertelt Gerrie. “Twee keer per jaar kwam er wel zo’n 200 man op de boerderij. Zij kwamen dan naar de stiertjes kijken en deze werden vervolgens verkocht.” In coronatijd is de veiling gedigitaliseerd. “Wel jammer, maar begrijpelijk”, zegt Henk.
Dochter Larissa heeft geen ambities binnen het bedrijf: “Ik werk al een tijd op de administratie bij Müller en ik heb het hier naar mijn zin. Sinds eind oktober woon ik samen met Floris in Lichtenvoorde.” Gerrie heeft een schoonheidssalon aan huis. Colin werkt momenteel nog buiten de deur, maar hoopt op den duur volledig boer te worden. “We zijn daarom hard bezig om de boerderij klaar te maken voor de toekomst”, sluit Gerrie af.
Tekst: Nena Keessen - Van Kees • Fotografie: Anke Kolkman