ByBloemi
“Een vaas zonder bloemen is als een kind zonder moeder.”
Laren Magazine spreekt met Miranda Reuvekamp, de creatieve kracht en ‘flowerista’ achter byBloemi. Na een succesvolle carrière in communicatie en marketing heeft Miranda haar passie voor bloemen omgevormd tot een bloeiend bedrijf. Geïnspireerd door persoonlijke ervaringen en met een opvallend bloemkunstwerk op Paleis Het Loo, deelt Miranda haar unieke ontdekkingstocht in de wereld van bloemen en planten.
Nieuwe creatieve impuls
"Na een carrière van 35 jaar in marketing en communicatie, waarin ik samen met mijn man een communicatieadviesbureau runde, is er veel veranderd. Ons bureau is actief in uiteenlopende sectoren, zoals de zorg, maakindustrie, foodsector en het hotelwezen. Ooit was ons bureau een creatieve broedplaats waar de meest uiteenlopende uitingen werden gecreëerd. Maar door de verschuiving naar steeds meer online communicatie begon ik de echte creativiteit – het van niets iets maken – te missen. Onverwacht zorgde het ziekbed van mijn moeder echter voor een nieuwe creatieve impuls."
Waardevolle momenten
“Zes jaar geleden werd mijn moeder getroffen door een herseninfarct, waarna ze halfzijdig verlamd in een tehuis belandde. Ze hield ontzettend van bloemen en zei altijd: "Een vaas zonder bloemen is als een kind zonder moeder." Daarom stonden er altijd minstens twee prachtige boeketten in haar huis. Na haar infarct kon ze die zelf niet meer maken. Ze leed veel pijn en haar gezondheid ging steeds verder achteruit. Om haar nog wat levenskwaliteit te bieden, nam ik haar vaak mee in de rolstoel om bloemen te halen. Vervolgens maakte ik daar op haar aanwijzing een boeket van. Mijn handen werden als het ware die van haar. Deze momenten waren ontzettend waardevol en betekenisvol voor ons allebei.
Toen mijn moeder uiteindelijk overleed, voelde ik een diep gemis, en dat voel ik nog steeds. Maar naast het gemis van haar, merkte ik ook dat ik het bezig zijn met bloemen miste. Dit bracht me ertoe om in 2019 te beginnen aan de vakopleiding voor bloemist bij de Floral Academy in Ede.”
Latijn
“Momenteel zit ik midden in de tweejarige vervolgopleiding, nadat ik eerder de basisopleiding van twee jaar heb afgerond. Tijdens deze studie komt er naast het werken met bloemen van alles aan bod: bedrijfskunde, kleuren- en materialenleer, esthetische vormgeving, kunstgeschiedenis en natuurlijk plantenleer. Hoewel ik door mijn ervaring met ons eigen bedrijf niet veel nieuws heb geleerd op het gebied van ondernemerschap, was het erin stampen van 350 Latijnse bloemen- en plantennamen een flinke uitdaging. Na het afronden van de vervolgopleiding kan ik nog verder studeren tot meesterbinder, een titel die slechts zo’n 150 mensen in Nederland dragen. Om deze titel te behalen, moet je een proeve van meesterschap volbrengen en een proefschrift schrijven en verdedigen. Voordat ik aan deze studie begon, had ik nooit gedacht dat er zoveel kwam kijken bij dit vak.”
Flowerista
“Onder de bedrijfsnaam byBloemi ben ik inmiddels bezig om mijn werk verder te professionaliseren. Mijn atelier bevindt zich aan huis en daarnaast heb ik een opslagruimte in Lochem, die ook fungeert als werkplaats. Daar maak ik onder andere decoratiemateriaal. Hoewel ik met bloemen werk, zie ik mezelf niet als een traditionele bloemist, want ik heb geen winkel en ben ook niet van plan om er een te openen. Mijn achtergrond in communicatie kwam goed van pas. Ik koos de term ‘flowerista’. Net zoals een barista gepassioneerd is over koffie, ben ik dat over bloemen. Deze omschrijving past veel beter bij wat ik doe.”
Rouw en trouw
“Ik krijg allerlei verschillende opdrachten binnen, maar de meeste richten zich op bruidswerk en afscheidsbloemen. Beide soorten vind ik prachtig om te maken, elk op hun eigen manier. Bij rouwbloemwerk is het bijzonder om zo dicht bij mensen te mogen komen tijdens een moeilijke periode. Het overlijden van mijn eigen moeder was de aanleiding voor byBloemi, dus ik begrijp hoe het is om een dierbare te verliezen. Vaak bezoek ik mensen thuis om hun wensen te bespreken, of ze komen naar mijn atelier. Ik vraag hen naar de persoon die is overleden: wat hij of zij mooi vond, welke bloemen en kleuren daarbij passen. Daarnaast maak ik ook lijkwadeversieringen, omdat steeds meer mensen kiezen voor een uitvaart zonder kist, waarbij de overledene in doeken (lijkwade) wordt gewikkeld en op een baar ligt. Dit vraagt om een andere aanpak van het bloemwerk, aangezien je geen groot bloemstuk bovenop iemand kunt plaatsen. Het aanbrengen van de bloemen gebeurt dan vaak in samenspraak met de familie, wat het tot een waardevol afscheidsritueel maakt. Het is bijzonder om op zo'n manier iets te kunnen betekenen voor anderen. Dit is wat ik zo mooi vind aan dit vak. Het motto van byBloemi is dan ook 'Creating Happiness' – zowel voor mij als voor de klant, zelfs in tijden van verdriet.”
Voorlopig hoogtepunt
“In augustus van dit jaar was een bloemkunstwerk van mij te zien op Paleis Het Loo in Apeldoorn, als onderdeel van de tentoonstelling Bloom. Deze expositie vormt een voorlopig hoogtepunt in mijn carrière als flowerista. Bloemen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld op het paleis, en hedendaagse kunstenaars en ontwerpers brachten deze rijke traditie tot leven. Samen met andere studenten van de Floral Academy droeg ik bij aan deze bijzondere tentoonstelling. Mijn creatie, getiteld ‘A Royal Bride in Ravishing Red’, stelt een bruid in een stralende rode jurk voor, gemaakt van Anthuriums – bloemen die krachtige schoonheid symboliseren. Het theatrale bruidsboeket en de koninklijke details maakten het geheel compleet. De inspiratie voor dit werk komt van mijn moeder, Anna. Terwijl ik aan deze creatie werkte, vroeg ik me af welke van de drie prinsessen mijn bruid zou zijn. Maar Anna was tijdens het maken altijd in mijn gedachten. Het was dan ook aan haar de eer om deze rol te vervullen.”
Veel publiciteit
“Toen ik ‘Anna’ op het Paleis Het Loo plaatste, had ik niet de gelegenheid om er zelf rustig naar te kijken. Later ben ik teruggegaan, heb ik een kaartje gekocht en vanaf een bankje het eindresultaat goed in mij opgenomen. Dit gaf me ook de kans om de positieve reacties van bezoekers te horen en in gesprek te raken over mijn creatie. Mijn deelname aan de tentoonstelling zorgde voor veel publiciteit, van de Berkelbode tot het AD, waar ik in vermeld werd. Deze publiciteit heeft geleid tot een stroom van nieuwe aanvragen.”
Toekomst
“Dit werk geeft me enorm veel energie, en daarom wil ik er graag mee doorgaan. Het komende jaar beschouw ik als een ontdekkingstocht. Wat ik in ieder geval wil blijven doen, is het in opdracht creëren van mooie dingen. Onlangs is mijn website bybloemi.nl online gegaan en vanaf het voorjaar van 2025 zal ik ook workshops gaan geven. Het programma voor deze workshops is in volle voorbereiding. Ik ben alleen nog op zoek naar een mooie, inspirerende ruimte waar ik af en toe een dag of dagdeel met maximaal acht mensen terecht kan. Mocht een van de lezers van Laren Magazine zo’n ruimte beschikbaar hebben, dan kom ik graag in contact!”