Hemik Rundvlees levert rundvlees van hun eigen stierenboerderij
In het mooie landschap van Lochem. Dagelijks zorgt de familie Kupper voor hun stieren en produceren zij hun rundvlees op een natuurlijke, klimaatbewuste en diervriendelijke manier.
Herbert: “Samen met mijn ouders heb ik in de loop der jaren het bedrijf gemaakt tot wat het nu is.” Van jongs af aan is Herbert al druk bezig met de stieren en koeien van het bedrijf van zijn ouders. Zijn ouders, Bertus en Hentjen Kupper, startten het bedrijf. Van de koeien hebben ze een tijd geleden afscheid genomen en de volledige focus kwam op het vleesvee te liggen. Inmiddels heeft Herbert het stokje overgenomen. Zijn ouders helpen nog mee in het bedrijf. “Mijn vader heeft echt een passie voor de stieren”, vertelt Herbert. “Hij is een echte vakman. Het welzijn van de dieren staat altijd voorop.” “Dit is goed voor de consument, maar ook voor ons”, voegt Michelle, de vrouw van Herbert, toe. “Wanneer een stier zich niet goed voelt, voelt de boer dat ook. Dat voelt mijn vader tot in zijn tenen. Hij is nog elke dag aanwezig bij de stieren, maar doet het wel iets rustiger aan”, vertelt Herbert. Terug in de tijd
Hemik is gevestigd in het mooie landschap van Lochem. Op deze grond is Bertus Kupper geboren. “Mijn ouders hebben melkkoeien en vleesvee gehad. Na 30 jaar gingen de melkkoeien weg en legden mijn ouders de focus op het vleesvee. Het vee dat we hadden, was toen ook al een goed vleesras. Tijdens en na mijn mbo-opleiding werd mijn taak op de boerderij ook steeds groter, we zijn toen ook uitgebreid”, vertelt Herbert. “In deze periode heb ik heel veel geholpen met de stieren. Hier ligt ook echt mijn passie; veel afwisseling én met de dieren werken. Het mooie vind ik dat we vanuit vroeger al zo goed gericht zijn op het dierenwelzijn. Dat is als boer één van de belangrijkste onderdelen. Zolang je vee het goed heeft, heb jij het ook goed als boer.”
“Mijn vader heeft echt een passie voor de stieren.”
Ruim 500 stieren
Met ruim 500 stieren is het bedrijf van Kupper onwijs gegroeid. Dit betekent niet dat ze inleveren op de kwaliteit van het vlees. Integendeel; de kwaliteit wordt gewaarborgd door het dierenwelzijn hoog in acht te nemen. Dit gaat van de strobedekking in de stallen tot het gebalanceerde dieet, met ruwvoer dat Hemik zelf verbouwt. “Het vlees wordt geproduceerd als 2 sterrenvlees. Er zijn bepaalde dierenwelzijn regels waar wij ons aan moeten houden om dit 2 sterrenvlees te kunnen realiseren. Zo hebben onze stieren minimaal 5 maanden bij de koe gelopen voordat ze bij ons komen, hebben ze meer ruimte om te bewegen, mag de stier niet onthoornd worden en krijgen de dieren 70% ruwvoer. Wij houden ons scherp aan de regels om het beste kwaliteit vlees te produceren. We vinden het fantastisch om terug te horen van de mensen dat ze hebben genoten van ons vlees. Daar doen we het voor en dat is ons doel.”
Combineren
Michelle vervult haar rol bij Hemik door het inpakken van het vlees bij de slager. Wanneer ze dit niet doet, werkt ze in de ouderenzorg. Haar hobby is het vlees en dat valt leuk te combineren met haar werk. “De combinatie is voor mij ideaal. Ik heb een grote passie voor de zorg; sinds kleins af aan wil ik er al graag in werken.” Michelle legt haar rol verder uit: “We besloten ongeveer 3 jaar geleden om te beginnen met de verkoop van het vlees als beste vleesras. Eens per 3 maanden gaat er één stier naar de slacht en vervolgens pakken wij zelf het vlees bij de slager in. Ik vind het belangrijk om daarmee te helpen. Wij kunnen bij het inpakken rekening houden met alle specifieke wensen die een klant heeft. Op deze manier is er voor ieder wat wils.”
“Hij is een echte vakman. Het welzijn van de dieren staat altijd voorop.”
Ouderenzorg
In het verpleeghuis waar Michelle werkt, wordt ieder weekend gekookt met het vlees van Hemik. “We zien dat de bewoners hier erg van genieten. Het malse vlees is smakelijk en makkelijk te kauwen. Het bevat veel voedingswaarden, want het is 100% rund”, vertelt Michelle. Het leuke vindt Michelle dan ook dat het vlees herinneringen op kan brengen bij de ouderen. “Voor veel ouderen is dit een punt van herkenning van vroeger. Op zaterdag krijgen ze harde worst; als extraatje in het weekend. Ze vinden dat heerlijk. En ik geniet ervan om de mensen op te vrolijken met een goed stuk vlees.”
Een heerlijk streekproduct
Het kwaliteitsvlees van Hemik kan worden besteld bij henzelf, maar ook bij boerderijwinkel Woestenenk in Laren. In deze winkel worden streekproducten verkocht. De producten hebben een goede kwaliteit en komen rechtstreeks van de boer. "We zijn heel blij dat onze streekproducten ook bij Woestenenk in de winkel liggen", vertelt Herbert. “We hopen dat iedereen kan genieten van het vlees”, voegt Michelle toe.
Tekst: Door Communicatie | Fotografie: Ovii • Britt Haarman