Editie 33 zal vanaf 27 mei verkrijgbaar zijn.

Voor tips, vragen over bezorging of adverteren: info@larenmagazine.nl - tel. 06 16 46 55 33

_2442_1688538045

Werken op factuurbasis en toch risico op loondienstverband?

U zult als ZZP’er wel denken: Echt niet, ik heb minimaal twee opdrachtgevers, betaal alle bedrijfskosten zelf, heb flink geïnvesteerd in een mooie website, ben altijd druk met het vinden van betalende klanten en gebruik bij opdrachten braaf de goedgekeurde modelovereenkomst van de Belastingdienst. Dus ik zit goed.

 

Maar helaas is dat voor een ZZP’er niet altijd voldoende om door de Belastingdienst of de civiele rechter te worden gezien als een zelfstandig ondernemer. Er mag – kort gezegd - geen sprake zijn van schijnzelfstandigheid of (bewuste) ontduiking van de regels. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn bij de glazenwasser die, weliswaar met eigen ladder en emmer, maar verder op exact dezelfde wijze werkzaam blijft voor diens voormalige werkgever. Beslissend voor de Belastingdienst is uiteindelijk de wijze waarop het werk wordt uitgevoerd en in hoeverre de opdrachtgever gezag heeft ten aanzien van de opdrachtnemer.


Het risico dat ZZP’ers worden gezien als een werknemer, zal gelet op de plannen van het nieuwe kabinet alleen maar groter worden. De verwachting is dat het uitgangspunt zal worden dat iedere “werker” een loondienstverband heeft, tenzij blijkt dat er zonder twijfel sprake is van zelfstandig ondernemerschap. Dus met een reëel ondernemersrisico (debiteurenrisico, wegvallen van werk, geen (loon)doorbetaling bij ziekte, etc.). Als ondernemer zou je dan geen keuze meer hebben om wel of niet te worden gezien als een (echte) ondernemer. Of en wanneer het zo ver komt, is nog even afwachten. Maar het is wel goed om te weten of u misschien toch in de gevarenzone zit. Of dit alles een “ver van uw bedshow” is, kunt u beoordelen aan de hand van onderstaande vragen:

  1. Als ZZP’er heb ik een serieuze vinger in de pap bij de onderhandeling over de voorwaarden voor het aannemen van een opdracht.
  2. Mijn uurtarief voor het werk wordt zeker niet eenzijdig opgelegd.
  3. Ook de inhoud van het werk bepaal ik uiteraard helemaal zelf.
  4. Er is niemand die mijn werk controleert op fouten en mij tijdens het werk aanstuurt wat/hoe te doen.
  5. Ik bepaal zelf wanneer ik werk en hoeveel tijd ik aan bepaalde werkzaamheden besteed.
  6. En ook heeft de opdrachtgever niets te zeggen over mijn andere klanten. Ik bepaal zelf voor wie ik werk.

Heeft u op één of meer van deze vragen niet volmondig “klopt” kunnen antwoorden, dan is het raadzaam om uw werkwijze kritisch onder de loep te nemen. Om uw situatie verder te onderzoeken kunt u bijvoorbeeld de Ondernemings-Check van de Belastingdienst doen.

En, tot slot, een zeer praktisch advies van uw plaatselijke arbeidsrechtadvocaat: Als het ruikt en oogt als een dienstverband, dan is dat het meestal ook.
 
Leónie van Meggelen is advocaat Arbeidsrecht.  In elke editie schrijft ze een column waarin ze haar inzichten en adviezen deelt over arbeidsrechtelijke kwesties. Of je nu werkgever of werknemer bent, haar columns bieden waardevolle informatie en handige tips om jouw werksituatie te verbeteren. 

Door de steun van deze adverteerders kan Laren Magazine bestaan: