Vakantie, dat bepaal ik helemaal zelf! Of toch niet…!?
Henk, bedrijfsleider in een fabriek, heeft al een jaar geleden zijn vakantie voor aankomende zomer aangevraagd. Hij heeft zich in het verleden zo vaak moeten aanpassen, dat hij zich nu niet meer de verse croissant van zijn campingbordje laat eten. Werkgever heeft zijn aanvraag goedgekeurd, dus de luxe camping in Zuid-Frankrijk is voor het gehele gezin geboekt en aanbetaald. Henk heeft zijn auto “route du Soleil” klaar en kan niet wachten om de boel in te pakken.
Tot overmaat van ramp loopt in de laatste week voor de vakantie van Henk een machine vast. De productie van de mega order voor heel 2022 zal daardoor ruim een week vertraging oplopen. Henk voelt ‘m al aankomen en stampt naar de afdeling HR om duidelijk te maken dat hij zijn vakantie absoluut niet gaat afzeggen. De HR-manager staat erop dat Henk zich aanpast in het belang van het bedrijf en dat hij een week later naar Frankrijk afreist. Henk wordt in alles ruimschoots gecompenseerd. Henk, of het gehele gezin, mag een week later met het vliegtuig naar de vakantiebestemming afreizen. Ook financieel wordt Henk tegemoet gekomen. Hij krijgt zelfs een week vakantie in het najaar als goedmaker aangeboden. Alles om Henk die mega order af te laten maken. Henk is woest, afspraak is afspraak vindt hij en vertrekt gewoon zoals gepland. Bij terugkomst na, een toch niet zo relaxte, vakantie kan Henk zich direct melden bij de directeur en de HR-manager. Ze zijn erg teleurgesteld in Henk dat hij op geen enkele wijze heeft willen meebewegen en dat het bedrijf door alle extra vertraging de klant is kwijtgeraakt. Henk kan kiezen, aanvaarding van een functie met minder verantwoordelijkheden en dito salaris of een verzoek tot ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter.
Wat vindt u ervan? Is het “rien ne va plus” voor Henk en trekt hij aan het kortste eind, of heeft Henk zeker niet te hoog ingezet door gewoon op vakantie te gaan?
Antwoord Leónie van Meggelen:
Henk kan beter op zoek gaan naar een goede arbeidsrechtadvocaat. In geval van voldoende zwaarwegende bedrijfsbelangen kan de werkgever de aanvraag van werknemer wijzigen. Zeker nu Henk op alle mogelijke manieren – ruimschoots – zou worden gecompenseerd. Ook geldt dat Henk, mede gelet op de aangeboden compensatie, een niet onredelijke instructie van werkgever weigert op te volgen. Naar mijn mening ligt voor Henk degradatie en, uiteraard afhankelijk van alle omstandigheden, zelfs ontslag op de loer.
Leónie van Meggelen is advocaat Arbeidsrecht. In elke editie schrijft ze een column waarin ze haar inzichten en adviezen deelt over arbeidsrechtelijke kwesties. Of je nu werkgever of werknemer bent, haar columns bieden waardevolle informatie en handige tips om jouw werksituatie te verbeteren.