Social Media en Werkgeverschap
DIT KEER EEN VRAAG OVER NON-CONCURRENTIE- EN RELATIEBEDINGEN. NAMELIJK, OF DEZE IN DE PRAKTIJK WEL “BINDEND” ZIJN.
Uiteraard moeten de bedingen wel rechtsgeldig zijn overeengekomen en op het moment van handhaven moet de werkgever wel voldoende recht en belang daarvoor hebben. Maar in het algemeen geldt dat je je als werknemer gewoon aan deze bedingen moet houden. Als werknemer moet je dus wel uitkijken indien je denkt beter zaken te kunnen doen dan de baas of bij de concurrent te kunnen profiteren van je opgedane kennis.
Neem bijvoorbeeld de uitspraak van de Kanton- rechter Utrecht d.d. 12 februari 2024. Werknemer is sinds 2019 als productontwikkelaar en later plant- manager in dienst bij een bedrijf gespecialiseerd in vloeren, in het bijzonder kunststof vloersystemen en coatings. In de arbeidsovereenkomst zijn een non-concurrentiebeding, relatie- en geheimhoudings- beding opgenomen. Werknemer wordt in oktober 2023 benaderd voor de functie van plantmanager bij een concurrent. Bij deze werkgever kan hij ruim 1000 euro bruto meer verdienen.
Werknemer zegt op en deelt zijn (voormalige) werk- gever mee waar hij vervolgens aan de slag gaat. Deze (voormalige) werkgever houdt onze ambitieuze werknemer aan zijn concurrentiebeding en eist dat hij weer uit dienst treedt gedurende de duur van het beding. Werknemer vraagt de rechter in kort geding om de beperkende bedingen te schorsen, omdat hij meent hierdoor onbillijk te worden benadeeld. Hij gaat er immers enorm op vooruit bij de nieuwe werkgever en zegt niet (meer) op de hoogte te zijn van essentiële informatie of unieke werkprocessen en strategieën. Dus met andere woorden: het kan geen kwaad dat hij bij de concurrent gaat werken.
De kantonrechter houdt werknemer echter aan het non-concurrentiebedingenoordeeltdatwerknemer dit beding door indiensttreding bij de nieuwe werk-gever schendt. Werkgever heeft namelijk voldoendeaannemelijk gemaakt dat het bedrijf zich op dezelfdemarkt als zijzelf begeeft, een directe concurrent is en dat werknemer wel degelijk uit hoofde van zijn huidige functie over bedrijfsgevoelige informatie beschikt. Bijvoorbeeld over de recepturen van de producten, de leveranciers die de grondstoffen kunnen leveren en tegen welke prijzen en de machines die werkgever gebruikt om haar producten te maken. Het salarisvoordeel van werknemer, weegt volgens de kantonrechter niet op tegen de gerechtvaardigde belangen van de werkgever om haar concurrentiepositie te beschermen.
En nu?
Werknemer zal dus bij de concurrent uit dienst moeten treden om verdere schending en verbeuren van boetes te voorkomen. Dit betekent waarschijnlijk geen recht op een WW-uitkering, je hebt immers zelf ontslag genomen. Dus dan maar terug naar zijn eerdere werkgever…?? Ook geen prettig vooruitzicht. Kortom, altijd eerst goed je contracten nalezen èn even rustig nadenken voordat je je naar de concurrent laat lokken.
Larenaar Leónie van Meggelen is advocaat arbeidsrecht. Iedere editie schrijft zij een column.