Editie 33 zal vanaf 27 mei verkrijgbaar zijn.

Voor tips, vragen over bezorging of adverteren: info@larenmagazine.nl - tel. 06 16 46 55 33

_9718_1695367189

Oei, vergeten

Heeft u uw testament aangepast toen u ging trouwen? Oei, dat ben ik vergeten. Heeft u uw huwelijkse voorwaarden bijgehouden? Oei, dat zijn wij vergeten. Regelmatig krijg ik aan tafel dit antwoord te horen.


Testament
Jan is gescheiden in 2010. Een aantal jaren later is Jan weer gelukkig in de liefde en gaat trouwen met Yvon. Ze trouwen volgens de wet en gaan niet langs bij de notaris. Het noodlot slaat toe en geheel onverwacht komt Jan begin 2023 te overlijden. Yvon zit bij mij aan tafel om de erfenis van Jan te bespreken. Yvon geeft bij mij aan dat Jan verteld zou hebben dat Yvon zijn erfenis zou krijgen en dat de kinderen van Jan nog niets kunnen opeisen. De wet regelt dit inderdaad zo, maar er blijkt een testament van Jan te zijn uit 2005 en dit testament gaat voor de wet. In dit testament heeft Jan zijn ex-echtgenote en zijn kinderen tot erfgenamen benoemd. Gelukkig staat er wel in het testament dat de ex-echtgenote van Jan niets meer erft na de scheiding. Maar dan blijven de kinderen over als erfgenamen. In het testament staat (natuurlijk) niets opgeschreven over het nieuwe huwelijk met Yvon. De kinderen van Jan en Yvon komen lijnrecht tegenover elkaar te staan in de afwikkeling van de erfenis van Jan. De rechter moet uitleg gaan geven over het testament en de erfenis van Jan.

Huwelijkse voorwaarden
Veel echtparen hebben in een ver verleden huwelijkse voorwaarden gemaakt. Vaak houden de echtgenoten zich op den duur niet meer aan de spelregels. Piet en Maria zijn in 1990 getrouwd met huwelijkse voorwaarden omdat Maria in de toekomst een onderneming zou gaan starten. In de huwelijkse voorwaarden staat de Piet en Maria ieder hun eigen vermogen houden (koude uitsluiting). Verder is afgesproken dat ze jaarlijks het inkomen dat niet is besteed aan de kosten van de huishouding met elkaar 50/50 delen. Maria heeft inmiddels een goed lopend bedrijf. Piet is altijd thuis geweest om voor de kinderen te zorgen. Onlangs is het huwelijk geëindigd in een scheiding. Maria en Piet zijn het niet eens over de verdeling van het bedrijf. Maria stelt dat het haar bedrijf is, zij heeft er jarenlang heel hard voor gewerkt. Piet stelt dat Maria geld heeft geïnvesteerd in het bedrijf, dat Maria op basis van de huwelijkse voorwaarden had moeten verrekenen met Piet. Ook hier moet de rechter gaan beslissen.

Voorkomen is beter dan genezen
Dit zijn slechts twee voorbeelden uit de praktijk. Uiteraard zijn er nog vele andere situaties waarin het ook mis kan gaan. Had het bovenstaande voorkomen kunnen worden? Ja. Als Jan een bezoek aan de notaris had gebracht, dan had hij in zijn testament op kunnen nemen dat zijn erfenis naar Yvon zou gaan. De kinderen van Jan hadden dan op hun deel van de erfenis moeten wachten. En Piet en Maria hadden tijdens hun huwelijk een specifieke regeling voor de onderneming kunnen opnemen in hun huwelijkse voorwaarden en het verrekenbeding kunnen wijzigen. Heeft u het goed geregeld? U kunt contact met ons opnemen om uw testament, huwelijkse voorwaarden of andere akten door ons te laten beoordelen.

Door de steun van deze adverteerders kan Laren Magazine bestaan: