Luchtige soep van knolselderij buikspek en aardappelsalade
Een heerlijke Hollandse groente met een frisse aardse smaak, in combinatie met heerlijk zacht gegaard oosters buikspek.
Benodigdheden voor vier personen:
1000 gram Knolselderij (schoon in grove blokken)
1 stuk Ui (gesnipperd)
1 stuk Elstar appel (geschild in stukken)
60 gram Roomboter
1 liter Melk
2 stuk Zuurkoolspek (+/- 220 gram per stuk)
6 gram Baharat (Jonnie boer specerijen)
4 gram zout
12 gram ketjap
30 gram black bean sauce (oosterse hoek)
320 gram aardappelblokjes
20 gram mosterd
20 gram crème fraiche
200 gram shi-i-take
Bereiding per gerecht:
Doe het spek in een mengschaal. Voeg de baharat kruiden, zout, ketjap en black bean saus toe en wrijf de marinade goed in het spek. Pak ze in een aluminiumfolie en zet deze in een voorverwarmde oven van 140 graden voor ongeveer 2 uur. Wanneer het goed gaar is voel je dat het spek mooi zacht is.
Zet ondertussen een ruime pan op het vuur, smelt hier de boter in en voeg de ui en knolselderij toe. Bak dit zachtjes zonder te kleuren. Voeg nu de appel toe en blus af met de melk en een liter water. Breng dit aan de kook en laat in een half uur gaar koken. Wanneer het goed gaar is draai de knolselderij fijn in een blender of met een staafmixer. Zeef daarna de soep en maak op smaak met zout. Kook de aardappelblokjes ondertussen beetgaar. Zeef de aardappel en meng met de crème fraiche en de mosterd. Maak op smaak met zout. Haal de steeltjes van de shi-i-take en snij aan plakjes.
Opmaak:
Haal het spek uit de aluminiumfolie en snij het doormidden. Doe de aardappel onderop in het bord en druk dit licht aan. Bak ondertussen de shi-i-take aan en maak op smaak met zout en peper. Leg deze bovenop de aardappel. Leg hier bovenop het buikspek. Schuim de soep met een staafmixer op tot hij luchtig is. Schep hem in het bord.
Garneer af met wat rauwe appel en knolselderij. Geniet van deze heerlijke maaltijdsoep.
Doe het spek in een mengschaal. Voeg de baharat kruiden, zout, ketjap en black bean saus toe en wrijf de marinade goed in het spek. Pak ze in een aluminiumfolie en zet deze in een voorverwarmde oven van 140 graden voor ongeveer 2 uur. Wanneer het goed gaar is voel je dat het spek mooi zacht is.
Zet ondertussen een ruime pan op het vuur, smelt hier de boter in en voeg de ui en knolselderij toe. Bak dit zachtjes zonder te kleuren. Voeg nu de appel toe en blus af met de melk en een liter water. Breng dit aan de kook en laat in een half uur gaar koken. Wanneer het goed gaar is draai de knolselderij fijn in een blender of met een staafmixer. Zeef daarna de soep en maak op smaak met zout. Kook de aardappelblokjes ondertussen beetgaar. Zeef de aardappel en meng met de crème fraiche en de mosterd. Maak op smaak met zout. Haal de steeltjes van de shi-i-take en snij aan plakjes.
Opmaak:
Haal het spek uit de aluminiumfolie en snij het doormidden. Doe de aardappel onderop in het bord en druk dit licht aan. Bak ondertussen de shi-i-take aan en maak op smaak met zout en peper. Leg deze bovenop de aardappel. Leg hier bovenop het buikspek. Schuim de soep met een staafmixer op tot hij luchtig is. Schep hem in het bord.
Garneer af met wat rauwe appel en knolselderij. Geniet van deze heerlijke maaltijdsoep.
Eet smakelijk!
Met culinaire groet,
Rik Beumer, Lekker Loarns
Fotografie: Anne Beumer
Met culinaire groet,
Rik Beumer, Lekker Loarns
Fotografie: Anne Beumer