Loarnse stoofpot met droge worst en verse groente
Heerlijke winterse runderstoof, lekker voedzaam tijdens de koude dagen
Rik Beumer Larenaar Rik Beumer wist al jong dat hij kok wilde worden. Inmiddels heeft hij 20 jaar ervaring in de keuken en sinds begin 2021 is hij gestart met 'Lekker Loarns'. Rik heeft in het verleden onder andere bij het met een Michelinster bekroonde restaurant 'De Swarte Ruijter' gewerkt. Hier heeft hij veel ervaring opgedaan in het combineren van bijzondere smaken en het opmaken van mooie gerechten. Iedere editie presenteert Rik een recept aan u die u thuis kunt maken met producten die bij lokale ondernemers te koop zijn.Benodigdheden voor 4 personen:
- 1kg runderbraadvlees
- 2 stuks droge worst
- (in dunne plakjes gesneden)
- 100 gram roomboter
- 200 gram grof gesneden ui
- 250 gram knolselderij
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 200 gram pastinaak
- 200 gram prei
- 100 gram paarse wortel
- 200 gram winterpeen
- 150 gram peterseliewortel
- 8 stuks kruidnagel en jeneverbes
- 4 blaadjes laurier
- 300 gram rode wijn
- 800 gram water Zout, peper, aardappelzetmeel
- 1 kg aardappel geschild
- 150 gram roomboter
- 200 gram kookroom
Voorbereiding
Op zaterdag 23 december gaat de jeugd van de Witkampers weer langs de deuren in Laren om droge worst te verkopen. Om hier wat aandacht aan te besteden, heb ik een recept gemaakt voor de kerstdagen waarin ik deze worst gebruik. De overige ingrediënten heb ik deze keer bij 't Vreebroek gehaald.
Snijd het rundvlees in blokjes van ongeveer 3 x 3 centimeter. Verhit een braadpan op het vuur en voeg hier 100 gram roomboter aan toe. Laat de boter goed bruin worden. Bak vervolgens het vlees samen met de ui en knoflook tot het mooi bruin is. Voeg de specerijen, zout en peper toe. Blus het geheel af met rode wijn. Breng het mengsel aan de kook en voeg water toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen op een laag vuur. Maak ondertussen de groenten schoon en snijd ze in blokjes of stukjes van ongeveer 1,5 centimeter. Wanneer het vlees al redelijk zacht begint te worden, voeg je de overige groenten toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat de stoofpot nog een half uurtje zachtjes doorgaren. Proef of het vlees goed gaar is en bind eventueel lichtjes met wat aardappelzetmeel.
Kook ondertussen de aardappelen gaar. Giet de aardappelen goed af en laat ze even droogstomen. Stamp de aardappelen vervolgens zo fijn mogelijk en voeg de roomboter en kookroom toe. Breng op smaak met zout en roer het geheel goed door met een garde. Hierdoor krijg je een luchtige en gladde aardappelpuree. Let er echter op dat je niet te lang roert, anders wordt de puree zoet en taai.
Opmaak
Zorg ervoor dat de stoofpot goed heet is. Roer op het laatste moment de fijngesneden droge worst erdoorheen. Schep de aardappelmousseline met behulp van 2 lepels als quenelles op het bord. Schep de stoofpot erlangs. Indien gewenst kun je het gerecht garneren met wat fijngesneden selderij of peterselie.
Eet smakelijk! P.s. Daarnaast is het ook mogelijk om deze maaltijd voor de kerstdagen kant-en-klaar bij mij te bestellen.
Kook ondertussen de aardappelen gaar. Giet de aardappelen goed af en laat ze even droogstomen. Stamp de aardappelen vervolgens zo fijn mogelijk en voeg de roomboter en kookroom toe. Breng op smaak met zout en roer het geheel goed door met een garde. Hierdoor krijg je een luchtige en gladde aardappelpuree. Let er echter op dat je niet te lang roert, anders wordt de puree zoet en taai.
Opmaak
Zorg ervoor dat de stoofpot goed heet is. Roer op het laatste moment de fijngesneden droge worst erdoorheen. Schep de aardappelmousseline met behulp van 2 lepels als quenelles op het bord. Schep de stoofpot erlangs. Indien gewenst kun je het gerecht garneren met wat fijngesneden selderij of peterselie.
Eet smakelijk! P.s. Daarnaast is het ook mogelijk om deze maaltijd voor de kerstdagen kant-en-klaar bij mij te bestellen.