Laorns Enkenpad snel gerealiseerd
Bij het uitkomen van deze editie is het ongeveer negen weken geleden dat het Laorns Enkenpad is geopend. Onder auspiciën van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) werd dit 138e Klompenpad in Laren gerealiseerd. Nooit eerder kwam volgens SLG een dergelijk pad zo snel tot stand als dat in Laren. Deels ligt dat aan vooruitstrevend inzicht van de Larense vrijwilligers, de bereidheid van de aanwonenden boeren, maar zeker ook aan de medewerker van SLG, Erik van Eek die overal bovenop zat. Ik ging in gesprek met zowel Erik van Eek als een van de aanwonenden boeren. Een jaar geleden kreeg Van Eek de opdracht een Klompenpad in Laren te realiseren. Al snel werd duidelijk dat hij van de hoed en de rand wist. Het laatste Klompenpad dat Erik had begeleid was het Klompenpad in Rekken, deze Larense editie werd zijn tiende, dus aan ervaring geen gebrek. Bij de veelal online vergaderingen liet hij de aanwezigen altijd uitgebreid hun vragen stellen, om daarna vakkundig zijn ideeën en bevindingen te spuien. Al snel bleek dat hij een kanjer in het onthouden van namen is. Moeiteloos kon hij de namen van de ongeveer twintig vrijwilligers onthouden. En later bleek dat dit eveneens opging voor de twintig grondeigenaren die medewerking verleende aan dit pad. Wanneer er is iets gewijzigd diende te worden, wist Erik ook meteen waar het over ging en ook over welk punt van de route.
Erik van Eek is afkomstig uit Wageningen, ruim dertien jaar betrokken bij de Klompenpaden en als het aan hem ligt volgen er nog meer! "De portefeuille van opdrachten in Klompenpaden is nog erg groot. Momenteel ben ik betrokken bij de uitwerking van paden in De Bruil bij Ruurlo, Kilder in de gemeente Montferland en in de Pannerdense Waard", aldus van Eek. "De Klompenpaden zijn allen ook als merknaam geregistreerd, hierdoor kan eventuele namaak niet voor slechte reclame zorgen." Van Eek memoreert enkele jaren terug, in aanwezigheid van alle Lochems dorpskernen gaf hij toen uitleg over het fenomeen Klompenpaden in de gemeente Lochem. "Alleen Laren en Harfsen reageerden toen positief. Maar deze dorpen moesten toen snel beslissen, omdat er daarna tijdelijk geen geld meer kon worden gehaald uit de subsidiepot van de provincie Gelderland. De helft van de onkosten wordt namelijk door de Provincie betaald, voor de andere helft staat de gemeente Lochem garant”, zo vertelt Erik van Eek.
Het belangrijkste doel voor SLG is, dat Klompenpaden je wat vertellen over het typische landschap waarin je wandelt. "Met behulp van een folder en app wordt het verhaal verteld over de landschapsgeschiedenis, de plaatselijke natuur en de cultuurhistorie van het gebied. Met andere woorden: de wandelaar krijgt inzicht in het streekeigen karakter van het Larense cultuurlandschap met haar erven, enken, weides en landgoederen grotendeels door onze voorouders gemaakt.”, zegt Erik van Eek.
De bereidwilligheid van de Larense grondeigenaren was ook bijzonder groot. Erik: "De juiste Larenaren op de juiste plek in de speciaal opgerichte commisie. Dit verschilt per plaats wel. Ik ben met Ria Schekman, die zelf boerin is, op pad geweest om boeren te benaderen. Dergelijke gesprekken lopen dan vaak vanzelf, en er is vertrouwen. Ik wil eigenlijk de Larense organisatie een grote pluim geven! Het tot stand komen van het Laorns Enkenpad is erg goed georganiseerd en goed doordacht opgezet. Dat was zeker niet mogelijk geweest zonder de inzet van de verschillende commissies.
En natuurlijk de medewerking van de aanwonenden boeren. Bijna alle benaderde gaven de commissie van het Klompenpad, te kennen om mee te willen werken.
Eén van die aanwonenden is de familie Meuleman aan de Deventerweg. Een stuk grond, tussen de Deventerweg en het landgoed Oolde hebben zij opengesteld voor de wandelaars. Wanneer ik Henk Meuleman (65) een paar vragen wil stellen over de medewerking, wil hij eerst even kwijt dat we ons bij een boerderij bevinden die geschiedkundig al sinds het jaar 1200 in de boeken staat. Vast staat volgens Henk dat sinds 1392 ‘Op Weijenberg’ (huis op een heuvel), zoals de boerderij heet, mensen wonen.
“Plots stonden er op ons erf 20 Engelse en Canaadese vrouwen.”
Over het meewerken aan het Klompenpad, zegt Henk: "Toen ik hoorde over het te realiseren Klompenpad in Laren, heb ik er nog over nagedacht om ook in een werkgroep te gaan zitten. Maar ik was eigenlijk te druk met de nieuwe stal.” De familie Meuleman staat volgens hem overal voor open. "Wanneer er zonnebloemen langs een grondperceel moeten komen of als er gevraagd wordt een weiland met zaad van wilde bloemen (door middel van subsidie) te bewerken, dat doen we daar aan mee.”
In het begin was het niet helemaal duidelijk waar je vanaf het Landgoed Oolde het Klompenpad moest volgen. Hierdoor had Henk plots een twintigtal Engelse en Canadese vrouwen met drie Nederlandse begeleiders op zijn erf staan. Deze groep was aan het rondtrekken door Nederland en deed ook het Laorns Klompenpad aan. "Och”, zegt Henk," toen heb ik maar gevraagd aan de dames of ze de kalfjes wilden zien en dat was niet tegen dovemansoren gezegd.” Hij liet het gezelschap de robots zien die de koeien melken, de mest uit de stal halen en het voer aan de koeien geven en dat de koeien op watermatrassen kunnen liggen. "Dit hadden ze allemaal nog nooit gezien”, laat een enthousiaste Henk weten. De agrariër is dan ook van mening, dat wanneer je op deze manier het verhaal van een Nederlandse boer vertelt, dat de mensen dan ook met een heel ander gezicht naar een dergelijk bedrijf kijken.
Het kan zijn dat de wandelaars bij Meuleman in de weide oog in oog komen te staan met de 150 koeien. Doordat de koeien elke dag door geweid worden, zal dat dan maar één keer in de zeven dagen voorkomen. Mocht dit nu voor problemen zorgen dat kan er een extra draad langs het pad gespannen worden, aldus Meuleman.
Henk laat tot slot weten, dat hij bij één van de overgangen naar hun weide een stobbe van een boom heeft neergelegd. "Daar wil ik een nog een bord bij neerzetten met de tekst ‘plear daele’, wat in goed Hollands betekent: 'ga zitten'."