De Keet: Velddijk
De Keet: een bekend fenomeen in Oost-Nederland. Of het nou een oude schuur, zolder of caravan betreft: het is een plek waar vriendengroepen bij elkaar komen. Ook in Laren zijn er diverse keten. In deze rubriek gaan wij op bezoek bij een keet, met deze keer de eer aan: Keet Velddijk. Een groep jongens die goed door elkaar heen kan praten, maar als het nodig is, ook goed mét elkaar kan praten.
Keet Keetloos
Luuk: “We komen allemaal uit Laren en omgeving. De meesten kennen elkaar al vanaf de basisschool. De groep zoals ‘ie nu is, ontstond echt op de middelbare school.” Bart: “We zaten bijna allemaal op het Staring College in Lochem. Twee van ons zaten op De Waerdenborch in Holten.” Jop: “Doordat we al een hechte groep waren op de basisschool en elkaar kenden van de voetbal zijn we de vriendengroep geworden zoals die nu is.” Pim: “Inmiddels zijn we 19 of 20 jaar. In 2020 begonnen we met onze keet, toen waren we een jaar of 15. Dat was een stacaravan die we gratis konden afhalen bij een camping in Markelo. Tijdens het transport hadden we alleen zoveel pech, dat de keet uiteindelijk niet echt gratis was.” Bart: “De keet heeft altijd bij ons thuis gestaan, maar de grond waarop ‘ie stond, is verkocht. Dus de keet moest ook weg.”
Pim: “Onze groep noemden we altijd Keet Velddijk, maar nu zijn we meer Keet Keetloos…”
Jop: “We hebben wel wat ideeën over een nieuwe, maar daar zijn we nog niet helemaal uit.” Luuk: “De oude keet hadden we helemaal zelf ingericht met een palletbar, verkeersborden en na een tijd ook schimmel. Het dak lekte op een gegeven moment ook.” Pim: “En er zaten gaten in de vloer. Tijdens de sloop kwamen we erachter dat de keet ook wel “op” was. Na vier en een half jaar was de keet echt afgeschreven.” Nick: “Dat hoort er ook wel een beetje bij.” Koen: “Er zijn in de omgeving van Laren veel vriendengroepen met een eigen keet. Daarom wilden wij dat ook.” Pim: “Alle keten in de buurt zijn eigenlijk met elkaar verbonden door voetbal. We gaan wel veel met elkaar om.”
“We zijn wel van de spontane acties.”
Luuk: “Binnenkort hebben we ook een feest met allerlei keten bij elkaar.” Koen: “Bijna iedere vrijdag zitten we bij Keet Duppie.” Jop: “Een nieuwe keet dit jaar, dat zou wel mooi zijn. Het zou bij ons kunnen…” Pim: “Maar zijn ouders zijn enthousiaster dan Jop zelf.” Jop: “Het lijkt mij wel leuk, maar je hebt dan ook wel vaak volk om het huis.” Pim: “Misschien kunnen we nu wel een oproepje doen! Als iemand nog een keet heeft voor ons, dan horen we het graag.”
Lepeltje-lepeltje voor de kachel
Koen: “Wat we deden in onze keet? Vooral veel voetbal kijken, kaarten, soms zelf dansen en bier drinken.” Nick: “Slapen kon er ook. Dat hebben we ook weleens gedaan. Lepeltje-lepeltje voor de kachel, omdat het buiten min zeven was.” Pim: “In de zomer waren we ook fanatiek met barbecueën.” Jop: “Meestal doet Pim dan de boodschappen en staat Sem bij de barbecue.” Sem: “Ja, dat vind ik mooi om te doen.” Bart: “Sem zorgt voor ons. Op vakantie bakt hij ook altijd eieren.” Luuk: “Eigenlijk is hij de enige die zorgzaam is.”
“Lepeltje-lepeltje voor de kachel, biertjes, avonturen en altijd voor elkaar klaar!”
Op de step door Boedapest
Bart: “We gaan meestal twee keer per jaar weg met zijn allen. In de herfstvakantie maken we een stedentrip en in de zomer gaan we echt op vakantie. We zijn bijvoorbeeld al in Boedapest en Krakau geweest. In de zomer zijn we onder andere in Albufeira en Lloret de Mar geweest.” Jop: “In Boedapest gebeurde nog iets moois. We hadden stepjes gehuurd en Nick ging zo hard een berg af dat hij een enorme sprong maakte toen hij over een boomwortel reed. Dat zag er zo goed uit!” Nick: “Toen had ik een bijna-doodervaring.” Pim: “En we zijn twee keer op Terschelling geweest. Zowel bij Appelhof als bij Terpstra, we hebben ze allebei gehad.” Koen: “Komende zomer gaan we naar Split in Kroatië. Waar we ook gaan, we hebben één traditie en dat is “adje kratje”. Dat is een drankspel waarbij iedereen een krat bier heeft en wie als eerste het gehele kratje leeg heeft, wint. De helft van de groep doet eigenlijk niet eens mee. Die worden ook wel kleine spelers genoemd.”
Pubquiz
Pim: “We pakken ook graag ergens een terrasje. Dat doen we ook wel in Laren, maar ook vaak in een bepaalde stad. Bijvoorbeeld Deventer of Nijmegen. Nadat we op het terras hebben gezeten gaan we verder op stap.” Jop: “Iedereen woont nog thuis, dus dan moeten we in zo’n stad een slaapplek zien te regelen of we pakken de laatste of eerste trein naar huis.” Luuk: “Dat soort plannen bedenken we vaak op de dag zelf.” Bart: “We zijn wel van de spontane acties.” Koen: “We doen ook vaak mee met het voetbaltoernooi Sixday bij Witkampers. Dan zijn we altijd heel erg slecht…” Sem: “… en blessuregevoelig.” Bart: “We gaan ook wel samen naar festivals, zoals Reurpop, GDFestival en Zwarte Cross.” Luuk: “En carbidschieten met oud en nieuw bij Sem.” Bart: “En de pubquiz doen we dan weer bij Luuk!” Pim: “Nick en Luuk zijn ieder jaar met Oud en Nieuw de quizmasters. De rest van het jaar doen de anderen het juist. Vaak voor bepaalde feesten als carnaval, kermis of een ander dorpsfeest. Inmiddels heeft iedereen weleens een pubquiz gemaakt en georganiseerd. Alleen Koen nog niet.” Nick: “We hebben vragen over van alles en nog wat. Algemene dingen, maar ook een muziekronde of vragen over dingen die binnen de vriendengroep gebeurd zijn.”
Serieus en onserieus
Luuk: “In de loop van de jaren is er best veel gebeurd. Ook dan kunnen we bij elkaar terecht. We kunnen goed praten samen, we kunnen alles aan elkaar vertellen. En het zorgt ook voor afleiding als er wat aan de hand is.” Pim: “We kunnen heel goed onserieus zijn, maar ook goed serieus.”
Bij het gesprek waren Nick te Brake, Sem Haytink, Bart Slot, Luuk Ribbers, Koen Eggink, Jop Jansen en Pim Jimmink aanwezig. Tim Hoentjen hoort ook bij Keet Velddijk.