Keet Varkensbannink
De keet is een heus begrip in onze omgeving. In en om Laren zijn er dan ook genoeg te vinden. Een keet draait niet alleen om bier drinken, maar ook om vriendschap en saamhorigheid. Wij gingen op bezoek bij keet Varkensbannink aan de Rossweg.
De jongens zijn allemaal rond de 25 jaar en kennen elkaar van basisschool de Branink. De helft van de groep zat in groep 8a, de andere helft in groep 8b. “We gingen toen nog niet veel met elkaar om, dit gebeurde pas vanaf de middelbare school. Bijna iedereen ging naar het Staring College in Lochem en vanaf dat moment zagen we elkaar ook in de weekenden.”
Maar de jongens zochten een plek om rustig bij elkaar te komen, zonder dat zij hun ouders lastig vielen. Zo kwamen zij op het idee om een keet te plaatsen bij iemand thuis. De eerste keet hebben ze in mei 2012 gekocht met z’n zessen. Na korte tijd werd de groep uitgebreid naar elf personen. “Maar dan moeten de overige vijf nog betalen voor de keet”, wordt er lachend geroepen.
Kameraden
Dat de elf vrienden hechte kameraden zijn, blijkt duidelijk. Ieder jaar gaan ze met elkaar op vakantie. Ze zijn twee jaar naar Terpstra geweest en twee jaar naar Lloret de Mar. Ook hebben ze Albufeira, Antwerpen, Praag, Porec, Rhodos en Valencia bezocht. Maar uit de verhalen blijkt wel dat ze in de vakanties weinig cultureels hebben gedaan, het ging overal vooral om het uitgaan. De avonturen die ze hier beleven worden gedeeld op hun eigen Instagrampagina
@keetvarkensbannink.
Gezelligheid
De keet is een omgebouwde zeecontainer en hangt vol met stickers, vlaggen en souvenirs. Het oogt er gezellig en er staan banken, barkrukken, een tafel, koelkast, muziekbox en een televisie. Uit verhalen blijkt dat ze de keet regelmatig hebben uitgebreid en verbouwd. Ook sneuvelen er af en toe wat ramen, die ze vervolgens moeten vervangen. Het uitgaan begon op hun veertiende met de Teenage Party bij Witkamp. Daarna gingen ze naar Bills Bar en Dieka. “Altijd verzamelden we bij de keet om in te drinken en samen naar het feest toe te fietsen.” Nog steeds komen ze ieder weekend minimaal één avond in de keet. Als er feesten in de omgeving zijn, gaan ze daar graag heen.
Maar dan nog verzamelen ze eerst in de keet om samen door te fietsen. “We bezoeken altijd de Larense Kermis, de Keidagen in Lochem en Reurpop in Ruurlo, maar gaan ook regelmatig naar festivals en Nijmegen of Groningen om te stappen.”
De jongens krijgen vaak bezoek van andere keten en ze bezoeken zelf ook regelmatig andere groepen. Voor de pandemie kwamen er ook al vaak mensen van andere keten, maar door de pandemie hebben ze met de vijf andere keten in Laren de ‘Kermis’ georganiseerd. Afgelopen oktober hebben ze ook nog samen een ‘oktoberfest’ georganiseerd.
Gekkigheid
In de tien jaar dat ze samen een keet runnen, hebben de jongens genoeg meegemaakt. Van het bezoeken van feesten, tot de soms moeilijke fietsrit erheen. En van (drank)spelletjes, tot gezellige middagen samen met de ouders. Want ook dat laatste organiseren de jongens twee keer per jaar. In de zomer krijgen alle ouders een uitnodiging voor een barbecue en op oudejaarsdag voor een oudejaarsborrel. “Voordeel hiervan is dat wij vlak hiervoor ook de keet eens grondig schoonmaken”, wordt er lachend gezegd.
Kosten
Het onderhoud van de keet en de inkopen van materialen en drank kost natuurlijk geld. Via de app ‘Wie betaalt wat’ houden de jongens de administratie bij. “Voorheen legden we iedere avond € 5,- in. Dit hielden we bij op een bord, maar werkte op een gegeven moment niet meer. Deze app werkt voor ons ideaal.”
Een keetavond
Maar wat wordt er zoal gedaan in de keet? “Wij kijken hier voetbal of darten via de Chromecast waarbij de nodige biertjes worden gedronken en na 00.00 uur openen we op een gezellige avond de dansvloer. Ook komen er regelmatig mensen op bezoek. We doen veel spelletjes zoals 30 seconds, mexxen, bussen en stiften. In de zomer spelen we buiten beerpong en steken we regelmatig de barbecue aan.
Herinnering
Eén van de mooiste herinneringen is dat de groep met elkaar heeft gevoetbald in de A1. “Niemand kon destijds op tijd naar huis en als excuus gebruiken dat hij de volgende dag moest voetballen, want dat gold voor iedereen. Als we op vrijdagavond in de keet zaten en het was te gezellig dan wist je al dat we niet gingen winnen de dag erna. We hebben midden in de nacht wel eens een filmpje naar de trainer gestuurd. Hierop stonden wij te dansen op het nummer ‘shirt uit en zwaaien’. Of de trainer hier blij mee was, is maar de vraag.”
Toekomst
In de toekomst wil de groep graag een dakterras maken bovenop de keet. Vanaf dit jaar organiseren ze ieder jaar met Pasen een vriendenweekend. “Niet iedereen gaat meer mee in de zomer, dus dit is een mooi alternatief om met z’n allen weg te gaan.” Emiel, één van de jongens, woont sinds een aantal jaren in Zweden met zijn ouders. Het plan is om daar in de toekomst met z’n allen heen te gaan.
Maar eerst het tienjarige jubileum. In de zomer willen ze dit vieren met een klein feestje. Genodigden horen tegen die tijd meer informatie.
Tekst: Door Communicatie | Fotografie: Ovii • Britt Haarman