Editie 33 zal vanaf 27 mei verkrijgbaar zijn.

Voor tips, vragen over bezorging of adverteren: info@larenmagazine.nl - tel. 06 16 46 55 33

werkdag-jorik-van-der-zee_7180_1686054796

Jorik van der Zee - Burgerboerderij de Patrijs


06:30 uur:
Met een thermoskan koffie ga ik naar de stal om de koeien op te drijven richting de melkstal. Ik loop even langs het strohok om te kijken hoe het gaat met de koe die bijna gaat afkalven, maar dat kalf laat nog even op zich wachten.

Melken is voor mij een heerlijke start van de dag: rust aan ‘t hoofd en tijd om na te denken!

Ik tap melk af voor de kalveren en vul gelijk de speenemmers. Als ik klaar ben met melken, voer ik de rest van de kalveren en strooi ik de hokken weer mooi op.

09:00 uur: De koffie staat klaar en er zitten al zes mensen aan de keukentafel. Collega Johannes gaat met wat hulptroepen verder met het verbouwen van onze oude varkensstal tot splinternieuwe kaasmakerij. We spreken de dagplanning even door.
 
09:30 uur: Ik klim op de trekker om de koeien te voeren. Sinds kort hebben we een ‘mengkuil’, waar we ons eigen kuilgras en mais hebben gemengd met restproducten uit de menselijke voedingsindustrie. Lekker duurzaam, makkelijker om te voeren, en de koeien zijn er dol op!

10:30 uur: Ik maak de kuilen los en strooi de boxen op met gescheiden mest.  

12:30 uur: Tijdens de lunch buig ik me met Joanne en Johannes over onze plannen voor nieuwe huisvesting voor de kalveren. We maken een schets voor een paar kalveriglo’s op het erf met een ruime uitloop in het weitje naast de stal. Daar gaan de kalfjes veel plezier van hebben!

13:00 uur: Ik schuif voer aan en kijk of er nog koeien tochtig (vruchtbaar) zijn.

14:00 uur: Ik laat de honden naar buiten en plof zelf even op de bank met een bak koffie.

16:00 uur: De koe in het strohok kalft af, dat verloopt goed! Ik melk de eerste halve liter biest met de hand en geef dat gelijk aan het kalf. Niet veel later begint het kalf zelf al te drinken bij de moeder.

17:30 uur: Tijd om te melken! Ik schuif het voer nog even aan, zet de radio aan en ga aan de slag. Een goed gevoel om de melk weer in de tank te hebben zitten.

22:30 uur: Nog een laatste rondje langs de koeien. Tijdens het voer aanschuiven zie ik een tochtige koe en ik neem me voor om morgenochtend gelijk actie te ondernemen. Maar nu eerst naar bed, morgen weer een mooie dag!

Fotografie: Ovii • Britt Haarman

Door de steun van deze adverteerders kan Laren Magazine bestaan:

De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van
De werkdag van