Momenteel zijn wij druk bezig met de voorbereidingen voor jaargang 9

Voor tips, vragen over bezorging of adverteren: info@larenmagazine.nl - tel. 06 16 46 55 33

laren-magazine-huisartsen_6195_1687333302

Huisartsen dragen na 35 jaar stokje over


Vrijdag 31 december om 17:00 dragen Daan de Iongh en Roel de Vries het stokje over aan Evelien Norde en Maaike Schaap. Wij spraken de huisartsen over hun 35 werkzame jaren en de nieuwe huisartsen over hun visie.


“De tijd is voorbijgevlogen”
“Mijn werkzame leven als huisarts is voorbijgevlogen”, vertelt Roel de Vries. “Als de dag van gisteren herinner ik me dat ik bij mijn voorganger dokter van der Schaaf op de stoep stond voor de eerste kennismaking. En nu 35 jaar later is het voor mij tijd om te stoppen.” In de daaropvolgende jaren is er veel gebeurd en veranderd. In het begin was er één assistente. Die runde de apotheek, maakte de afspraken en de declaraties en had dan aan het einde van de dag ook nog tijd om een vluchtige blik te werpen in de Libelle. “Tegenwoordig is dat ondenkbaar, de werkdruk is veel hoger en het personeelsbestand is enorm uitgebreid”, vertelt Roel.

Daan de Iongh begon als tropenarts in Zambia. In 1992 begon hij als huisarts in Laren, eerst samen met zijn voorganger dr. Rijpma en vanaf 1993 zelfstandig. “De tijd is sindsdien omgevlogen”, vertelt Daan. “Ook ik werkte in het begin met één assistente, Bea Muilerman, voor velen een vertrouwde stem aan de telefoon en een vertrouwd gezicht in de praktijk.” Ook Bea stopt eind van het jaar. “Zij was eerst assistente van dr. Rijpma en is nu in totaal 42 jaar werkzaam in Laren, heel bijzonder!”

Levensstijl
Een levensstijl kan je het wel noemen. Dag en nacht paraat staan, avond- en weekenddiensten draaien en mooie, maar ook heftige gebeurtenissen die je soms ’s nachts wakker houden. “Iedereen vraagt zich natuurlijk wel eens af of je goed hebt gehandeld of niet”, zegt Roel. “Er zijn in die jaren ook hele heftige dingen gebeurd, die ik nooit zal vergeten”, vult Daan aan. “Een stabiel thuisfront was onmisbaar om dit vak al die jaren vol te houden, daar ben ik heel dankbaar voor.” Daan vertelt: “In het begin deden we ook nog consultatiebureau en bevallingen. Dat was behoorlijk intensief. Soms had je ’s nachts een bevalling en had je de volgende ochtend gewoon weer om 8:00 spreekuur. Dat was op een gegeven moment niet meer goed te combineren.” Roel vult aan: “Mijn vrouw Romy was lange tijd achterwacht tijdens de avond- en weekenddiensten. Ook zij had beperkte bewegingsvrijheid. Wij kenden geen 40-urige werkweek. Het gezin leefde met de praktijk.”

“Ik herinner het me nog precies: een bevalling om 6:00 uur tijdens de Larense kermis” – Daan de Iongh

“Wat ik me nog goed kan herinneren is een bevalling om 6:00 tijdens de Larense kermis”, vertelt Daan. “Toen werd er nog bier in echte glazen geschonken. De Dorpsstraat was uitgestorven. In het licht van de opkomende zon lag een dik tapijt aan glinsterende glasscherven over de hele lengte van de Dorpsstraat. Dat beeld is me altijd bijgebleven.”

“Wij kenden geen 40-urige werkweek. Het gezin leefde met de praktijk.” – Roel de Vries

Huisarts in een dorp als Laren
“Het leuke van huisarts zijn in Laren is dat de meeste mensen hier blijven wonen. Je bouwt in de loop der jaren een band op en ontdekt steeds weer nieuwe familiestructuren”, vertelt Daan. “In de stad ken je als huisarts de helft van je patiënten niet. Daarom heb ik bewust voor een praktijk op het platteland gekozen.” Roel vult aan: “Ik beschouw het als een voorrecht om huisarts te zijn geweest in Laren. Ten eerste wonen en werken we in een prachtige omgeving. De mensen zijn fijn in de omgang. En als huisarts kregen we snel het vertrouwen van de mensen hier, dat is in ons werk een groot voordeel.” Het omgaan met mensen is volgens Roel het mooie aan het werk: “Je loopt een bepaalde periode van een leven met iemand mee. Mensen delen hun zorgen en angsten, stellen zich kwetsbaar op en nemen je in vertrouwen. Samen zoek je een oplossing en probeer je de kwaliteit van leven te verbeteren, zorgen weg te nemen of te verlichten.” Ook het team is voor de huisartsen erg belangrijk geweest. “Zonder mijn toegewijde assistentes ben ik nergens”, zegt Roel.

Of ze het vak gaan missen?
“Ik zal het huisartsenvak zeker gaan missen! Het is een prachtig vak. Maar ik kan er ook wel naar uitkijken om wat meer vrij te zijn en van alle randvoorwaarden verlost te zijn”, vertelt Daan. “De medische ontwikkelingen stonden niet stil. Dat maakt ons vak nog interessanter. Door middel van nascholingen, veel lezen en cursussen bleef je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Met veel enthousiasme heb ik dit altijd gedaan. Ik kijk dan ook niet echt uit naar mijn laatste werkdag”, zegt Roel.

De ‘nieuwe praktijk’: Het Doktershuus
Maar aan alles komt een eind. Daan en Roel dragen de praktijk per 1 januari 2022 over aan Evelien Norde en Maaike Schaap. “In dokter Norde en dokter Schaap hebben wij twee goede opvolgers gevonden, waaraan wij met vertrouwen de praktijk overdragen”, zegt Daan. Wat er precies gaat veranderen? De praktijken worden samengevoegd: het wordt één grote praktijk met een apotheek en vier huisartsen, waarvan twee praktijkhouders. “Alle huisartsen zijn er drie dagen voor patiëntenzorg. De patiënten worden niet gekoppeld aan een vaste huisarts, de keuze is vrij. We verwachten dat uiteindelijk elke patiënt één of twee vaste gezichten ziet”, vertelt Maaike. De andere twee dokters zijn dr. Jansen en dr. Oosterhuis. “Dr. Jansen werkt momenteel af en toe bij dr. de Iongh in de praktijk. Voor sommige mensen is hij dus al bekend. Dr. Oosterhuis begint op 1 januari als ons nieuwe vaste gezicht”, zegt Evelien.

Huisartsenpost Deventer
Een ander groot verschil is dat de praktijk per 1 januari aangesloten is bij de huisartsenpost in Deventer. “Er werd al veel samengewerkt met het Deventer Ziekenhuis en we zien de meeste patiënten die een specialist nodig hebben naar het Deventer Ziekenhuis gaan.

“Een stabiel thuisfront was onmisbaar om dit vak al die jaren vol te houden, daar ben ik heel dankbaar voor.” – Daan de Iongh

Reden genoeg voor ons om deze banden te intensiveren”, zegt Maaike. In de avonden, weekenden, nachten en tijdens de feestdagen neem je vanaf 1 januari dus contact op met de huisartsenpost in Deventer.

Door de samenvoeging bestaat de praktijk uit maar liefst 5800 patiënten. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen de juiste zorg op het juiste moment krijgt. De dokters-assistentes spelen hier een belangrijke rol in”, vertelt Evelien. “Het streven is om mensen die voor 10:00 bellen en door een arts gezien moeten worden, dezelfde dag nog een afspraak aan te bieden”, vult Maaike aan. Ook kan iedereen zijn eigen dossier inzien via uwzorgonline. Herhaalmedicatie of een e-consult aanvragen kan straks ook via dit platform.

“Ik wil er voor de patiënten zijn.”
Evelien en Maaike kijken ernaar uit om de praktijk voort te zetten.“Ik snap dat patiënten ons als dokter het liefst zo min mogelijk zien”, lacht Maaike. “Maar als het nodig is wil ik er voor ze zijn. Ik vind het heel bijzonder om als huisarts deel uit te mogen maken van iemands leven. Het vertrouwen dat je krijgt vind ik heel speciaal.” Evelien vult aan: “Geen dag is hetzelfde. Je weet ‘s ochtends nooit wat er precies gaat gebeuren. Wij zien echt alles; van jong tot oud, van kleine kwaal tot levenseinde. Dit doen wij niet alleen. Wij werken met een team van doktersassistentes, praktijk-ondersteuners en apotheek-assistentes. De huisartsgeneeskunde is ontzettend uitgebreid de afgelopen jaren en zonder deze ondersteuning zouden wij het niet meer redden.”

Dankbaar voor het vertrouwen
“Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik in al die jaren heb mogen ontvangen van mijn patiënten”, zegt Daan. Hoe de artsen hun vrije tijd gaan besteden? Daan: “Ik ben gelukkig nog goed gezond en misschien ga ik nog wel wat waarnemen of iets heel anders doen. Ik heb nog wel wat hobby’s waar ik nooit aan toe gekomen ben.” Roel: “Als de praktijk een beroep op mij wil doen, wil ik af en toe nog wel inspringen. Misschien ga ik wel wat diensten draaien op de huisartsenpost. Mijn bijen schreeuwen om aandacht, het bierbrouwen gaat meer tijd vergen en ik moet van veel mensen gaan golfen. Kortom: genoeg te doen!”, zegt Roel.

“Wij vinden het belangrijk dat iedereen de juiste zorg op het juiste moment krijgt” – Maaike Schaap

“Het is een prachtig vak en ik hoop dat Evelien en Maaike er net zoveel plezier aan beleven als Daan en ik hebben gehad. Ik heb er alle vertrouwen in. Dank aan mijn gezin, assistentes en patiënten!”, zegt Roel. “Wij vinden het een hele eer en een mooie uitdaging om het stokje over te nemen in zo’n fijn dorp als Laren. We hebben gezien wat Daan en Roel de afgelopen 35 jaar hebben betekent voor alle inwoners. Zij hebben de lat hoog gelegd!”, sluiten Evelien en Maaike af.

Tekst: Nena Keessen - Van Kees • Fotografie: Anke Kolkman

Door de steun van deze adverteerders kan Laren Magazine bestaan:

Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine
Laren Magazine