Het derde en tevens laatste buurtboek...
Inmiddels is het in Laren een begrip: “Woar bun ie der ene van?” De buurtboeken staan vol met interessante verhalen van markante buurtbewoners, en zijn een groot succes gebleken.Cathie Hoek-Groeneweg en Annemieke Heinekamp blikken terug op de eerste twee bundels, en werpen alvast een blik vooruit op de derde en laatste uitgave, die in januari 2021 zal verschijnen.
Een klein schrijfteam
Annemieke vertelt: “Binnen ons team ben ik coördi-
nator. Cathie doet de eindredactie en correctie voor deze editie van de serie. We maken deze bundels
samen met een gemotiveerd team dat bestaat uit negen personen. Ons motto is eigenlijk: Door elkaar te leren kennen kun je een kloof tussen geboren en getogen Larenaren en ‘nieuwelingen’ overbruggen en met elkaar samenleven. Daarnaast zijn we als stichting ook bezig met verduurzaming en andere projecten”, vult Cathie aan.
Oral History: Een bepaalde manier van interviewen
“Wij wilden met deze reeks graag bijzondere verhalen van inwoners in en rondom Laren voor altijd vast-
leggen”, aldus Cathie. “We hebben voor onze eerste
uitgave vijftien mensen gevonden, rondom Verwolde, die hun verhaal wilden delen. Vervolgens hebben we met deze personen een afspraak gemaakt en een interview afgenomen.
Het gaat erom dat je de vragen stelt op een manier die bij de vertellers herinneringen oproept en ze hun geschiedenis opnieuw laat beleven.” “Er zijn erg veel interessante verhalen die soms bijna dreigen te
verdwijnen, zeker als deze mensen overlijden. Dit willen wij voorkomen”, vult Annemieke aan. “Er is altijd de
behoefte om je verbonden te voelen met je voor-
ouders. Onze opzet was om, mede door onze bundels deze verbondenheid te behouden en te versterken.”
Onverwacht succes
De groep schrijvers had nooit verwacht dat de serie zo’n groot succes zou worden. “Willen mensen dit überhaupt wel kopen? Dat was eigenlijk onze eerste gedachte. De eerste oplage bestond uit 350 boeken. Die waren zo snel uitverkocht, dat wij uiteindelijk zelfs een tweede oplage hebben laten drukken”, aldus Cathie.
“Na het succes van de eerste uitgave zijn wij snel aan de slag gegaan met een tweede deel, waarvan de focus op de Dorpsstraat lag. Het voelt natuurlijk erg goed dat deze boeken zo gewaardeerd worden door de Larense gemeenschap”, vult Annemieke aan.
Derde en laatste buurtboek: wat deed een
kalverschetser ook alweer?
“De nieuwe uitgave gaat over oude en bijzondere
beroepen. Denk hierbij aan een vak dat niet meer
bestaat, zoals dat van kalverschetser, maar ook aan een bijzonder beroep als aspergeteler. Het buurtboek barst van de boeiende verhalen die lekker weglezen”, vertelt Cathie.
“Woar bun ie der ene van?: oude, verdwenen en bijzondere beroepen” verschijnt medio
januari 2021. De bundel zal zoals vanouds weer verkocht worden bij de Welkoop, de Plus en bij Annemieke thuis. Voorafgaand aan de verschijning van het derde deel zal er weer een boekpresentatie gehouden worden.
Woord van dank
“Zonder de steun van de Larense
inwoners was het maken van deze bundels niet mogelijk geweest”, vertelt Annemieke. Neem bijvoorbeeld Stichting Kranengoor, die ons financieel heeft ondersteund. Mede dankzij deze organisatie hebben wij in coronatijd toch de mogelijkheid om onze boekpresentatie te houden in het Kulturhus.”
“Daarnaast waren onze boeken natuurlijk ook nooit verschenen zonder de Larenaren zelf. We zijn echt overweldigd door alle steun die wij hebben gehad en we willen graag iedereen die mee heeft gewerkt aan onze bundels bedanken”, vult Cathie aan. “Met deze reeks wilden we de Larense gemeenschap nog dichter tot elkaar laten komen dan al het geval was, en we kunnen concluderen dat het is gelukt! Daar zijn we uitermate trots op”, sluiten Annemieke en Cathie af.
Tekst: Door Communicatie • Stef Meilink