Een klassieke varkenshaas met een moderne twist
Rouleau van varkenshaas met gebakken spekjes en hete bliksem
Benodigdheden voor 4 personen:
2 stuks varkenshaas
2 el mosterd
150 gram gerookte spekjes
50 gram geraspte kaas
400 gram aardappel
4 stuks appels
50 gram roomboter
400 gram waspeen
100 gram kikkoman
100 gram ketjap
1 bosje bosui
Olie om te bakken
Voorbereiding
Leg de varkenshaas op een snijplank en snijd het vlees voorzichtig in vanaf de zijkant, zodat je het als het ware kunt uitrollen. Hierdoor krijg je een plat stuk dat lijkt op een schnitzel. Bak ondertussen de spekjes op middelhoog vuur met een beetje olie. Zodra de spekjes uitgebakken zijn, giet je ze af op een zeef en vang je het vet op. Smeer de varkenshaas in met mosterd en bestrooi gelijkmatig met geraspte kaas en de uitgebakken spekjes. Rol de varkenshaas strak op en wikkel hem stevig in huishoudfolie. Gaar de varkenshaas in de oven (in de folie) op 80 graden Celsius tot de kerntemperatuur minimaal 65 graden is. Dit duurt ongeveer 90 minuten. Laat hem daarna rustig afkoelen. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze met een beetje zout. Voeg na 5 minuten koken de geschilde en gesneden appel toe. Kook dit tot het gaar is. Giet de aardappelen en appel af in een zeef en stoom ze in de pan goed droog. Doe ze daarna terug in de zeef en wrijf ze met een grote lepel of juslepel door de zeef om een gladde puree te krijgen. Breng op smaak met het spekvet, eventueel een klontje boter en wat zout. Snijd de waspeen in de gewenste vorm en bak ze zachtjes in roomboter. Voeg kikkoman en sojasaus toe en laat het rustig garen. Voeg indien nodig een beetje water toe als al het vocht is verdampt. Herhaal dit tot de wortels gaar zijn. Breng op smaak met wat zout. Snijd de kontjes en het groene loof van de bosui en gaar ze kort in een pannetje met een klontje boter en wat water. Breng op smaak met wat zout.
Afmaken
Haal de varkenshaas uit de folie en bak deze rondom goudbruin. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Schep de hete bliksem op een bord en schik de wortelen er mooi omheen. Snijd de varkenshaas in gelijke plakken en leg ze netjes op de hete bliksem. Leg de bosui eroverheen en eventueel wat fijn gesneden loof erbovenop. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Rik Beumer Larenaar Rik Beumer wist al jong dat hij kok wilde worden. Inmiddels heeft hij 20 jaar ervaring in de keuken en sinds begin 2021 is hij gestart met 'Lekker Loarns'. Rik heeft in het verleden onder andere bij het met een Michelinster bekroonde restaurant 'De Swarte Ruijter' gewerkt. Hier heeft hij veel ervaring opgedaan in het combineren van bijzondere smaken en het opmaken van mooie gerechten. Iedere editie presenteert Rik een recept aan u die u thuis kunt maken met producten die bij Plus Beuzel te koop zijn.
Fotografie: Anne Beumer
Leg de varkenshaas op een snijplank en snijd het vlees voorzichtig in vanaf de zijkant, zodat je het als het ware kunt uitrollen. Hierdoor krijg je een plat stuk dat lijkt op een schnitzel. Bak ondertussen de spekjes op middelhoog vuur met een beetje olie. Zodra de spekjes uitgebakken zijn, giet je ze af op een zeef en vang je het vet op. Smeer de varkenshaas in met mosterd en bestrooi gelijkmatig met geraspte kaas en de uitgebakken spekjes. Rol de varkenshaas strak op en wikkel hem stevig in huishoudfolie. Gaar de varkenshaas in de oven (in de folie) op 80 graden Celsius tot de kerntemperatuur minimaal 65 graden is. Dit duurt ongeveer 90 minuten. Laat hem daarna rustig afkoelen. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze met een beetje zout. Voeg na 5 minuten koken de geschilde en gesneden appel toe. Kook dit tot het gaar is. Giet de aardappelen en appel af in een zeef en stoom ze in de pan goed droog. Doe ze daarna terug in de zeef en wrijf ze met een grote lepel of juslepel door de zeef om een gladde puree te krijgen. Breng op smaak met het spekvet, eventueel een klontje boter en wat zout. Snijd de waspeen in de gewenste vorm en bak ze zachtjes in roomboter. Voeg kikkoman en sojasaus toe en laat het rustig garen. Voeg indien nodig een beetje water toe als al het vocht is verdampt. Herhaal dit tot de wortels gaar zijn. Breng op smaak met wat zout. Snijd de kontjes en het groene loof van de bosui en gaar ze kort in een pannetje met een klontje boter en wat water. Breng op smaak met wat zout.
Afmaken
Haal de varkenshaas uit de folie en bak deze rondom goudbruin. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Schep de hete bliksem op een bord en schik de wortelen er mooi omheen. Snijd de varkenshaas in gelijke plakken en leg ze netjes op de hete bliksem. Leg de bosui eroverheen en eventueel wat fijn gesneden loof erbovenop. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Rik Beumer Larenaar Rik Beumer wist al jong dat hij kok wilde worden. Inmiddels heeft hij 20 jaar ervaring in de keuken en sinds begin 2021 is hij gestart met 'Lekker Loarns'. Rik heeft in het verleden onder andere bij het met een Michelinster bekroonde restaurant 'De Swarte Ruijter' gewerkt. Hier heeft hij veel ervaring opgedaan in het combineren van bijzondere smaken en het opmaken van mooie gerechten. Iedere editie presenteert Rik een recept aan u die u thuis kunt maken met producten die bij Plus Beuzel te koop zijn.
Fotografie: Anne Beumer