Editie 33 zal vanaf 27 mei verkrijgbaar zijn.

Voor tips, vragen over bezorging of adverteren: info@larenmagazine.nl - tel. 06 16 46 55 33

_8888_1688537527

De wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Per 1 augustus 2022 is de wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (afgekort: WTVA) in werking getreden. Deze wet houdt voornamelijk een uitbreiding van de informatie verplichting van de werkgever in en geeft ook nieuwe spelregels bij het aangaan van een studiekostenbeding en een nevenwerkzaamhedenbeding.

De werkgever is nu (echt) verplicht om alle rechten en verplichtingen voor de werknemer goed af te spreken, én direct schriftelijk vast te leggen.

Artikel 7: 655 BW is door de WTVA flink uitgebreid.
Niet alleen dien je als werkgever de werknemer correct te informeren over wie nu precies de werkgever is (welke entiteit, rechtsvorm, naam, vestigingsadres, loon, etc.). Maar nu ook specifiek over de werktijden, werklocaties, alle (toekomstige) beloningen, zeker wanneer deze wisselen en dus niet altijd voorspelbaar zijn voor de werknemer. De werknemer mag ook vragen om (meer) voorspelbare werktijden/locaties, etc. Verder dient de werkgever de werknemer in het voorkomende geval te informeren over de gevolgen van einde dienstverband, opzegtermijn en overige rechten en verplichtingen.

Mocht je denken: ach, weer wat onnodige regels uit Europa en bovendien zal het zo’n vaart allemaal niet lopen. Nou, dan kun je van een koude (Larense) Kermis thuiskomen. De eerste gerechtelijke uitspraken zijn er al, waarbij werkgevers op grond van deze nieuwe WTVA het spreekwoordelijke haasje zijn. Een werkgever, die geen getekende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kon overleggen in de procedure die de werknemer had aangespannen, werd eind 2022 door de kantonrechter in Almelo onverbiddelijk veroordeeld tot doorbetalen loon en uitvoering geven aan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Bij betwisting door de werknemer moet werkgever klip en klaar kunnen aantonen wat er exact is afgesproken, bij gebreke waarvan de werkgever per definitie dus aan het kortste eind trekt.

Mijn advies is dan ook om toch echt, zeker bij aanvang dienstverband, de arbeidsvoorwaarden en overige afspraken schriftelijk vast te leggen. Denk dan ook gelijk aan de formulering van het studiekosten- en het neven-werkzaamhedenbeding. Op basis van de WTVA komen de kosten van verplichte of noodzakelijke scholing geheel voor rekening van werkgever. Ten aanzien van enkele functies en scholing op verzoek van werknemer, kan dat anders zijn. Een beding waarbij werknemer wordt verboden andere werkzaamheden naast zijn dienstverband te verrichten, mag alleen nog indien je een objectieve rechtvaardiging hebt voor dit verbod. Bijvoorbeeld veiligheid, concurrende activiteiten of benadeling (reputatie) werkgever.

Leónie van Meggelen is advocaat Arbeidsrecht. In elke editie schrijft ze een column waarin ze haar inzichten en adviezen deelt over arbeidsrechtelijke kwesties. Of je nu werkgever of werknemer bent, haar columns bieden waardevolle informatie en handige tips om jouw werksituatie te verbeteren.

Door de steun van deze adverteerders kan Laren Magazine bestaan: