Editie 33 zal vanaf 27 mei verkrijgbaar zijn.

Voor tips, vragen over bezorging of adverteren: info@larenmagazine.nl - tel. 06 16 46 55 33

_8197_1706689945

Altijd al afgevraagd hoe iets juridisch gezien nu zit?!

Column Leónie van Meggelen • Advocaat Arbeidsrecht • Uit de praktijk.


Een nieuw jaar met frisse ideeën. Dit voorjaar lanceer ik een nieuwe website voor een bijkomende dienst vanuit mijn advocatenpraktijk. Namelijk, Bindend Juridisch Advies. Een juridische totaaloplossing voor wie in onderling overleg tot een échte en juridisch gedegen oplossing van een discussie of conflict wil komen.

Maar dan zonder gedoe, nog meer stress en geen open eind wat betreft afronding van de kwestie of kosten. Alles in eigen beheer, maar wel een inhoudelijke juridische beoordeling met praktisch advies van een specialist. Ook als bindend adviseur buig ik mij over arbeidsrechtelijke kwesties tussen werkgever en werknemer en discussies tussen samenwerkende ondernemers. Dus bijvoorbeeld advies en ondersteuning in geval van een disfunctionerende en/of uittredende vennoot, waarbij ik ook de nodige kennis van het ondernemingsrecht en huurrecht heb. Als het maar een zakelijk dispuut is. Dus geen burenruzie, gedoe in de familie of een gebrekkige PlayStation gekocht via Marktplaats. 

Speciaal voor de lezers van Laren! beantwoord ik in deze column geheel vrijblijvend juridische vragen op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht en huurrecht. Stuur de vraag in via info@larenmagazine.nl. Maximaal 200 woorden en uiteraard geen namen of andere vertrouwelijke gegevens. De vraag wordt anoniem en zakelijk beantwoord in mijn volgende column.Als aftrap en ook gelijk als voorbeeld, beantwoord ik een arbeidsrechtelijke vraag: Kun je een arbeidscontract voor bepaalde tijd al eerder dan de overeengekomen einddatum beëindigen?  

Antwoord: Nee, tenzij in dit contract een tussentijdse opzegmogelijkheid is opgenomen. Zonder een tussentijdsopzegbeding zijn partijen in beginsel verplicht om de duur van het contract uit te zitten. Natuurlijk kun je in onderling overleg wel van dit contract afzien. Bijvoorbeeld indien de werknemer het absoluut niet naar zijn zin heeft, ergens anders werk heeft gevonden en werkgever het prima vindt dat de werknemer vertrekt. Maar de werknemer die dan nog geen ander werk heeft en een uitkering bij het UWV aanvraagt, zal van een koude kermis thuiskomen. Het UWV zal de aanvraag dan in principe pas honoreren per datum einde contract. Dus nadat de overeengekomen tijd is verstreken. Ratio is dat de werknemer gedurende die tijd een contractuele loonaanspraak heeft en zodoende onnodig een beroep doet op een uitkering van het UWV. Dus check in alle gevallen vóór dat je opzegt wat er in het contract en de eventuele cao staat. En, werkgevers kunnen uiteraard alleen rechtsgeldig opzeggen na een verkregen ontslagvergunning, toestemming, rechter of medewerking van de werknemer.

Larenaar Leónie van Meggelen is advocaat arbeidsrecht. Iedere editie schrijft zij een column.

Door de steun van deze adverteerders kan Laren Magazine bestaan: