Momenteel zijn wij druk bezig met de voorbereidingen voor jaargang 9

Voor tips, vragen over bezorging of adverteren: info@larenmagazine.nl - tel. 06 16 46 55 33

_4833_1701355725

Aardgasloos voor de kleine portemonnee

Dat er mensen zijn die meer belangstelling hebben voor een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer dan voor “aardgasloos” kan hij zich goed voorstellen. En dat de mensen huiverig zijn voor een hogere huurprijs vindt hij zeer begrijpelijk.


De insteek van Viverion is dan ook om woonlasten gelijk of lager te houden. Maar het is onontkoombaar; de huizen van Viverion gaan van het aardgas af. Henk Jeths –vastgoedadviseur van de woningstichting– vertelt waarom dat een goede zaak is.

De nieuwe seniorenwoningen aan de
Molenbeek in Laren zijn niet de eerste duurzame huizen van Viverion. Al voor dat de rijksoverheid aardgasloze nieuwbouw verplicht maakte, was het al beleid in Lochem. Om te kijken hoe dat het beste kon, werd een project in Goor gedaan met verschillende typen duurzame huizen. Woningen met een warmtepomp en vloerverwarming werden door de bewoners als zeer comfortabel ervaren. Beter dan bijvoorbeeld woningen die zo perfect geïsoleerd zijn dat ze nauwelijks nog verwarming nodig hebben.

Ik vraag Henk
waarom zijn organisatie dat beleid van “aardgasloos” al vroeg heeft ingezet. Henk

kiest zijn woorden zorgvuldig en vertelt dat je als woningstichting moet zorgen voor woningen die toekomstbestendig zijn maar die ook maatschappelijk verantwoord zijn. Voor een huis betekent dat uiteraard dat het betaalbaar is voor de kleine portemonnee, maar ook moet voldoen aan een hoge standaard van comfort. En dat gaat met aardgasloze bouw nou net heel goed samen!

Voor de Molenbeek is gebruik gemaakt van “bewezen techniek”. Zowel de warmte-
pompen als de zonnepanelen zijn al lang niet experimenteel meer. Vooralsnog lijken de woningen dan ook prima te voldoen. Maar de winter moet nog komen en dan wordt er nauwlettend gekeken naar het energieverbruik van de elektrische warmtepompen.  Dat brengt mij op de vraag naar het prijskaartje van de huizen. Henk legt uit dat de huurprijs wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem. De nieuwe huizen hebben een hogelere huurprijs dan de oude. Begrijpelijk omdat je als huurder meer “waar voor je geld” krijgt. Niet alleen dat alles nieuw is maar vooral heel veel comfort! Dat is wat waard. Dat de woningen energieneutraal zijn betekent dat de energie voor warmte en warm water

wordt gecompenseerd met de elektriciteit van de zonnepanelen.  Dat maakt van de hogere huurprijs heel veel goed.

Viverion deelt de opgedane ervaring met de andere woningstichtingen in Twente. Dat is één manier om de kennis niet voor jezelf te houden. Als er een duurzaamheids project in een wijk of straat is met huizen in particulier bezit, dan kunnen eigenaren die eerder hun woning van Viverion kochten aanhaken. Het beleid van Viverion is dat al hun woningen in 2025 gemiddeld het energielabel A hebben. Dat zal voornamelijk door prima isolatie te bereiken zijn. In 2050 is iedere woning aardgasvrij. Henk Jeths zegt het met de nodige verwondering als kind uit de 50er jaren. “Als kind heb ik gezien hoe het aardgasnet vanzelfsprekend  werd aangelegd, onze kleinkinderen zullen zich verwonderen over hoe gemakkelijk wij vervolgens met onze bodemschatten zijn omgegaan.”    

Sinds 27 juni van dit jaar is Wil Beumer thuis aan de Molenbeek 25 . Ze bewoont een van de nieuwe gasloze seniorenwoningen van Viverion.

Wie ze wilde zien bouwen moest snel zijn want in enkele weken stond er een rijtje van vier woningen, en kort daarna nog zo’n rijtje. De kant en klare muren en daken werden vanaf de vrachtwagen zo op hun plaats getakeld. De badkamer werd betegeld en wel in het midden van het huis gehesen.

Wil woonde jarenlang aan de Bakkerij maar wilde kleiner, makkelijker en comfortabeler wonen. Dat was de reden om zich in te schrijven voor dit nieuwe project. Dat het gasloos was, was voor haar helemaal geen argument. “Ik dacht dat het wel duur zou worden met die zonnepanelen en die warmtepomp” vertelt ze. Maar dat bleek reuze mee te vallen. De huur is wel iets meer dan aan de Bakkerij, maar daar staat tegenover dat er geen gasrekening meer is. Dat maakt het verschil ruimschoots goed.

Voor Wil telt vooral de kwaliteit van de woning, de techniek is voor haar volstrekte bijzaak. Ze vertelt dat er bij het betrekken van de woning een groot papier aan de muur hing met allerlei instructies. Maar daar heeft ze nauwelijks naar gekeken. Ze was het van plan “Maar ja, met zo’n verhuizing heb je zo veel aan je hoofd dat ik dat maar weg heb gedaan.” Of het dan wel lukt met al die nieuwe techniek in huis vraag ik haar. Maar eigenlijk interesseert het haar weinig. Wil vertelt over de vloerverwarming
die heerlijk comfortabel is. Over de driedubbeldikke ramen die zo goed isoleren dat niet alleen de warmte lekker binnen blijft in de winter, maar ook buiten blijft in de zomer.

“Aan De Bakkerij moest ik er echt op letten hoor, in de zomer hield ik alles dicht ook de gordijnen om de warmte van de zon buiten te houden. Maar in de afgelopen warme zomer kon je hier goed binnen zijn. Nota bene achter het glas zonder dat het echt warm werd.”

Ondertussen komen mensen plantjes brengen voor de tuin die uiteraard ook opnieuw wordt aangelegd. Dat geeft de gelegenheid om even buiten te kijken naar het dak met de zonnepanelen en de warmtepomp. Voor de liefhebber van nieuwe techniek een pracht gezicht dat zo’n zuidelijke dakhelling nu energie oplevert. Maar Wil kijkt veel liever de andere kant op naar de tuin en de plantjes. En als ik haar vraag of dat nou wel lukt met al die moderne apparaten kijkt ze me verbaasd aan en zegt:  “Ach met die pijltjes gaat dat eigenlijk vanzelf!”




Door de steun van deze adverteerders kan Laren Magazine bestaan: