Wij liepen een dagje mee bij de aspergeboer
Al vroeg in de ochtend gaat de wekker. Het is midden mei, het hoogseizoen voor aspergeboeren. Traditioneel loopt het aspergeseizoen van half april tot 24 juni met Sint Jan. Dat betekent lange dagen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, met intensief werk.
Wat doet een aspergeboer buiten het seizoen om?
Het aspergeseizoen begint voor een boer wel wat eerder dan dat de asperges ook daadwerkelijk in de winkel liggen. Eind februari beginnen de voorbereidingen met het omploegen van de aspergebedden. Zodra de bedden weer perfect recht staan, worden deze afgedekt met de zogenoemde tunnels. Dit is het zwart-wit folie en doorzichtige folie met beugels over, dat je veelal op de velden ziet liggen. Deze ‘tunnels’ verwarmen de grond, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren. Na het seizoen wordt het folie weer opgerold zodat de asperges doorgroeien tot ongeveer oktober.
Een aspergeveld heeft wel de tijd nodig voordat je er ook asperges van kan oogsten. Het eerste jaar draait puur om het verzorgen van het veld en zal er nog niks geoogst worden. Dat kan pas vanaf het derde jaar, en dan ook enkel in de eerste maand van het seizoen. Vanaf het vierde jaar is het mogelijk om het gehele seizoen te oogsten. Een veld kan wel tot elf seizoenen meegaan. Hierna is het veld voor een lange tijd niet te gebruiken. De wortels van een asperge zorgen er namelijk voor dat het fusarium langer actief blijft in de grond. Deze wortels kunnen tot wel 25 jaar actief blijven. In die periode kunnen er geen nieuwe aspergevelden worden aangelegd, maar kan de grond wel gebruikt worden voor andere akkerbouw zoals suikerbieten, gras, graan en mais.
Het seizoen begint
Begin april worden de eerste asperges verwacht. Drie maanden lang is het intensief werken voor de aspergeboer. ‘s Morgenvroeg gaat de wekker en gaat de boer het land op om te oogsten. Een speciale machine haalt het folie omhoog, waardoor de boer met een speciaal mes schuin richting de asperge de grond insteekt. Met de andere hand voelt hij naar het kopje en steekt dan de asperge. De verse oogst wordt vervolgens zo snel mogelijk koel bewaard in grote bakken met koel water. De gehele ochtend tot zo’n 13.00 is de boer hier druk mee. Na het oogsten worden de asperges geweekt in water, schoongemaakt, gesneden op gelijke grootte en daarna gesorteerd op basis van lengte en gewicht. Er zijn wel zeven soorten sorteringen van dun naar dik, waarbij de AA-sortering de beste sortering is.
Ten Broeke
35 jaar geleden legden Gerard en Dilly Ten Broeke hun eerste asperge velden aan. “Dilly zag het in het begin nog niet zo zitten, maar toen we het jaar erop met de verkoop begonnen, werd ze steeds enthousiaster." Vertelt Gerard. In de middagen is Gerard druk met bezorgen aan de horeca in de omgeving. Dilly runt de winkel aan huis. De winkel is geopend van 08.00 tot 19.00 uur. Daarna is het gezamenlijk opruimen en schoonmaken.
De dag wordt afgesloten met een drankje en dan begint de volgende dag het riedeltje weer opnieuw.
Dit is een artikel geschreven en gepubliceerd door LokaalLochem