Johanna Brinks
Daar stonden we dan, een zaterdagmiddag in Laren. Met veel lawaai kwamen alle voertuigen die deelnamen aan de Hamac-run door ons dorp.
In elk voertuig een bijrijder met een (verstandelijke) beperking. Wat genoten deze passagiers, de één had een nog grotere glimlach op het gezicht dan de ander. Als toeschouwer ging je vanzelf zwaaien. Dus ik ook, met de tranen in de ogen en een brok in de keel. Deze Hamac-run kan alleen plaatsvinden doordat er zoveel mensen zich vrijwillig inzetten -en materiaal beschikbaar stellen- om de tocht mogelijk te maken. Dat is dus precies wat zo belangrijk is aan vrijwilligers- werk. Je zet je in voor een ander of voor een doel. Door samen de schouders onder iets te zetten wordt iets moois gecreëerd of worden dingen mogelijk gemaakt. Toen ik in Laren kwam wonen werd mij gevraagd om in het bestuur van de Fietsvierdaagse taken op me te nemen. Voor mij een goede manier om te integreren in het dorp; ik leerde mensen kennen, het dorp begrijpen en vond het vooral ook erg leuk om met een grote groep vrijwilligers mee te werken aan een leuk evenement in ons dorp.
Dit integreren kan op vele manier en ook in het klein, ik heb ervaren dat het mes vaak aan twee kanten snijdt: door bijvoorbeeld overblijfouder te worden op school leer je een school beter kennen of door af en toe te helpen op het zwembad ontdek je hoe leuk en belangrijk een zwembad in je dorp is.
Inmiddels is Laren mij niet meer vreemd en mocht ik mij inzetten voor diverse besturen, commissies en projecten. Soms groot, soms in het klein, leerzaam, leuk of belangrijk. Steeds weer met andere mensen, altijd met veel plezier. Ik heb er veel van kunnen leren en leer nog steeds. Zo vind ik het nu belangrijk dat jongeren betrokken worden bij vrijwilligerswerk en dat wanneer iemand een functie van je overneemt, dit wordt ingevuld met zijn of haar kwaliteiten. Dit is veelal positief en met een nieuwe kijk op de zaak, het geeft nieuwe energie.
Een mooi project waar ik aan mee mag werken is het samen eten van Schuif-maar-An. Dit project vindt maandelijks in het Kulturhus plaats. Het contact dat je hebt met de gasten is mooi. Vooral in coronatijd was dit heel bijzonder. Doordat we niet samen konden eten hebben wij geprobeerd naar de gasten om te kijken door ze op de dagen dat we niet samen kwamen een kleine attentie te brengen. De momenten aan de voordeur waren waardevol en zijn me heel dierbaar…
Een goed voorbeeld van samen naar een mooi doel toe werken is de revusical Invidia. In 2019 stond deze revusical op de planken. Door de inzet van velen werd het een groot succes. De samenwerking vond ik heel mooi. Vooral omdat er zoveel jongeren aan hebben meegewerkt. De energie die ik er van kreeg was enorm. Mede hierdoor was het niet zo moeilijk om weer voor een nieuwe revusical te gaan die in 2023 op de planken komt…. Het is alle tijd en energie die erin gestoken moet worden vast weer waard.
Persoonlijk vind ik dat we het in Laren erg getroffen hebben met de vele vrijwilligers en de projecten die door de inzet van velen gerealiseerd zijn. Door de inzet van al deze mensen heeft Laren een kunstgrasveld, een pumptrackbaan, het Anjagersontbijt, een Houtdorp, een bermen-opruiming-dag, een klompenpad, een zwem-, wandel- en fietsvierdaagse, de dorpskwis, een GDFestival en nog zoveel meer...
Zoals de ideeënmakelaar van de gemeente Lochem onlangs zei: “In Laren is heel veel mogelijk, de inzet van haar bewoners is geweldig, in dit opzicht is het zeker een voorbeelddorp voor onze gemeente!” Wat een prachtig compliment hé, daar mogen we best een beetje trots op zijn!
Johanna Brinks
Geboren: 27 oktober 1969
Beroep: Werkzaam bij NVB te Lochem
Partner: Han Kuiper
Kinderen: Dylan (19) en Lars (16)
Fotografie: Ovii • Britt Haarman